DünyaManşet

İsrail’den ‘Suriye’de İranlı milislere ait askeri mevzileri vurduk’ açıklaması

0

İsrail, Suriye’deki İranlı milis güçlerini Golan Tepeleri’ne roket saldırısı düzenlemekle suçlayıp gece boyu Suriye’deki İran yanlısı milislerin mevzilerini hedef aldı.

İsrail ordusu sözcüsü Jonathan Conricus gazetecilere “İsrail ordusu, Suriye’deki onlarca İranlı askeri hedefi vurdu” dedi. Sözcü, İranlı milislerin roketleri attığı kaynak olarak gösterdiği istihbarat, lojistik, depo ve araçların hedef alındığını söyledi.

Ordu, Twitter’dan paylaştığı mesajlarda da şu ifadelere yer verdi:

“Bu gece düzenlenen saldırılar İran Kudüs Gücü’nün Golan Tepelerindeki İsrail ordusu mevzilerine attığı roketlere bir yanıttır. İran saldırısında yaralı ve hasar yok (…) İran’ın taarruzu, İran rejiminin Suriye’deki niyetlerinin ve İsrail ile bölge istikrarına oluşturduğu tehdidin kanıtıdır. İsrail ordusu, İran tehdidinin kendisine Suriye’de yer edinmesine izin vermeyecek. Bu topraklarda yaşanan her şeyin hesabı Suriye rejiminden sorulacak.”

İsrail’in saldırısı son yıllarda İranlı hedeflere yönelik düzenlediği en büyük askeri operasyon oldu. Suriye’den yapılan açıklamada da gece boyu İsrail’den atılan füzelerin havada ‘bir bir imha edildiği’ belirtildi.

Reuters haber ajansı, İsrail’in Perşembe sabahı Suriye’ye yönelik füze atışının daha önceki saldırılardan çok daha yoğun olduğunu aktardı.

BBC’nin Orta Doğu Editörü Jeremy Bowen gelişmelerle ilgili Twitter hesabından paylaştığı mesajda, “Vekalet savaşı olduğunu söylemeyin. Bu artık, İsrail ile İran arasında doğrudan bir meseledir. Trump’ın İran nükleer anlaşmasından ayrılmasından beri böyle. Tırmanması gerçek bir risk” dedi.

Gerilim, Suriye’nin Salı günü İsrail’i, Şam’ın güneyindeki bir askeri üsse hava saldırısı düzenlemekle suçlamasıyla başladı. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, İsrail’in Şam yakınlarındaki üsse düzenlediği saldırıda 8’i İranlı, en az 15 kişinin öldüğünü duyurdu. Gözlemevi, saldırının hedefinde de İranlı birlikler ve Hizbullah milislerinin bulunduğu söyledi.

 

(BBC Türkçe)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.