DünyaManşet

İsrail’de sosyal adalet isteyenler hala sokakta

0

İsrail’de bir süre önce başlayan protestolar yayılarak devam ediyor. Gösteriler, ülkedeki daha küçük nüfuslu kentleri de sokağa döktü.

İsrail’de konut sorunu dolayısıyla başlayan ancak genişleyerek “sosyal adalet” istemine dönüşen eylemler sürüyor. Dün de, birçok İsrail kentinde 100 bin civarında insan sokağa çıktı. Kuzeydeki Lübnan sınırında bulunan Nahariye’den güneydeki liman kenti Eliat’a kadar genişleyen eylemleri farklı kılan ise bu sefer Tel Aviv ve Kudüs eylem yapmaması, “şimdi geri kalanların sesi duyulsun” sloganı ile birlikte bazı Arap şehirleri de ilk kez protestolara katılmasıydı. Göstericiler bununla, Kudüs ve Tel Aviv’de başlayan sosyal adalet gösterilerinin bütün ülkeyi etkilediğini göstermeyi amaçlıyorlar.

Jerusalem Post’a konuşan eylemcilerden Roee Neumann, “Tel Aviv ve Kudüs’e çok fazla yoğunlaşıldı fakat ülkedeki problemler bu kentlerden ibaret değil” derken, bu yüzden “kendi seslerini kesip” diğer şehirlerin sesini duymak için böyle bir karar aldıklarını belirtti.

Cumartesi gününün en kalabalık eylemi 20 bin kişi ile Hayfa’da gerçekleştirildi. Beerşeba’daki gösteride ise, “Güney kızgın!”, “Refah devletine doğru – Şimdi!” gibi pankartlar taşındı.

Geçtiğimiz hafta Tel Aviv merkezli eylemlerde 300 bin kişi yürümüş, Netanyahu hükümeti halka bazı önerilerde bulunmuştu. Bu teklifleri kabul etmeyen eylemcileri, 3 Eylül günü ülkenin 50 kentinde yapılacak ve 1 milyon kişiyi sokağa çıkarmayı hedefleyen bir gösteri düzenleyeceklerini duyurdular.

(Ajanslar, Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.