DünyaManşet

İsrail’de sandık çıkış anketlerine göre Netanyahu çoğunluğu elde edemedi

0
İsrail‘de önceki gün  yapılan genel seçimde sandık çıkış anketleri, Başbakan Binyamin Netanyahu‘nun hükümeti kuracak çoğunluğa ulaşamayabileceğine işaret ediyor.

Hükümeti kurabilmek için 120 üyeli parlamentoda 61 milletvekili çıkarmak gerekiyor. Ancak anketler Netanyahu’nun partisi Likud ve müttefiklerinin en az yedi sandalye eksiğinin olduğunu gösteriyor. Muhalefet partilerinin ise 60 milletvekili çıkaracağı tahmin ediliyor.

İsrail’in en uzun süre görev yapan başbakanı olan Netanyahu, Likud liderliğinde sağcı bir hükümet kuracağı vaadinde bulunmuştu.

Sağcı Yamina Partisi anahtar

BBC‘nin aktardığına göre, Netanyahu’yla ittifak yapması olasılığı bulunan Naftali Bennett liderliğindeki sağcı Yamina Partisi‘nin yedi sandalye kazanması bekleniyor. Fakat Bennett, henüz Netanyahu’ya destek verip vermeyeceğini açıklamadı.

Netanyahu da dün geceki Twitter mesajında destekçilerine teşekkür etti ve “Sağa ve liderliğim altındaki Likud’a büyük bir zafer kazandırdınız. Likud açık ara en büyük parti. İsraillilerin çoğunun sağcı olduğu, güçlü ve istikrarlı bir sağcı hükümet görmek istedikleri aşikâr” dedi.

Yair Lapid liderliğindeki ana muhalefet partisi Yeş Atid‘in de (Gelecek Var) 16-18 sandalye kazanması bekleniyor. Lapid, “Partisinin elde ettiği muazzam başarıyla gurur duyduğunu” söyledi.

Netanyahu’nun liderliği için bir referandum olarak görülen seçimde katılım oranının yüzde 67,2 olduğu açıklandı.

Yair Lapid

Yeş Atid’in lideri Yair Lapid. 

Bu, ülkede iki yıl içinde yapılan dördüncü seçim. Daha önceki üç seçimde ne Netanyahu ne de rakipleri istikrarlı bir koalisyon kuramamıştı. Netanyahu’nun Savunma Bakanı Benny Gantz‘ın partisi “Mavi ve Beyaz”la kurduğu ulusal birlik hükümeti, kuruluşundan yedi ay sonra, Aralık’ta çökmüştü. Sandık çıkış anketleri Mavi ve Beyaz’ın yedi sandalye kazanacağını gösteriyor.

Koalisyon kolay değil

Koalisyon görüşmelerinin sonuçsuz kalması halinde yeniden seçime gidilecek. Ancak koalisyon görüşmelerinin de kolay geçmeyeceği belirtiliyor. İsrailli haber kaynakları, Netanyahu bloğunda yer alan ırkçı partiler ve yeni işgal vaatleri nedeniyle Arapların bu blokta yer almayacağına işaret ediyor. Netanyahu’nun aşırı sağcı bloğunda da Araplarla işbirliğine gitmek istemeyen partiler bulunuyor. Birbirine tamamen karşıt görüşleri nedeniyle hükümet kurulmasının zor göründüğü İsrail’de yeniden bir seçime gidilmesi sürpriz olmayacak. 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.