LGBTİ+Manşet

İsrail’de eşcinsel çiftler taşıyıcı annelik yoluyla çocuk sahibi olabilecek

0

İsrail‘de eşcinsel çiftlerin ve bekar erkeklerin taşıyıcı annelik yoluyla çocuk sahibi olmasının önündeki yasak kaldırıldı.

Sağlık bakanı kararı “İsrail’deki LGBTİ+ hakları mücadelesi için tarihi bir gün” olarak nitelendirdi ve herkesin taşıyıcı annelik haklarına eşit erişimi için genelgenin yayınlandığını duyurdu. Karara göre eşcinseller ve bekar erkekler için taşıyıcı annelik hakkı alanındaki kısıtlamalar altı ay içinde kalkacak.

Karar insan hakları savunucuları tarafından memnuniyetle karşılanırken muhafazakar kesim “aile değerlerinin zedeleneceği” gerekçesiyle hoşnutsuzluklarını dile getirdi.

Ülkedeki LGBTİ+ topluluğu heteroseksüel çiftlere ve bekar kadınlara tanınan taşıyıcı annelik yoluyla çocuk sahibi olma hakkı için uzun yıllardır mücadele veriyordu.

2018’de meclisten geçen yasayla sadece tıbbi nedenlerden dolayı hamile kalamayan kadınlara devlet desteğiyle taşıyıcı annelikten faydalanma hakkı verilmiş; ancak muhafazakar partilerin itirazları nedeniyle yasa yalnız erkekleri ve eşcinselleri kapsamamıştı. Bu hakkın elde edilmesi için 2011’de eşcinsel bir çift Yüksek Mahkeme‘ye başvursa da talepleri 2015’te reddedilmişti.

2018’de ise Yüksek Mahkeme hükümetten, yaşanan ayrımcılığa 12 ay içinde son verilmesini istedi. Buna karşın muhafazakar partilerin direnci nedeniyle yasadaki değişiklik bugüne dek yapılamadı.

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.