DünyaManşet

İsrail’de 12 yıllık Netanyahu dönemi sona erdi

0

İsrail‘de sekiz partinin koalisyonundan oluşan yeni hükümet meclisten güvenoyu alarak görevine başladı. Böylece Benjamin Netanyahu‘nun 12 yıllık iktidarı sona erdi.

Yeni hükümetin başbakanı ise aşırı sağcı Yamina partisinin lideri Naftali Bennett oldu. Bennett, koalisyon anlaşması gereğince Eylül 2023’e kadar görevde kalacak. Daha sonra ise iki yıl süreyle merkez parti Yesh Atid‘in lideri Yair Lapid Başbakan olarak görev yapacak.

60 milletvekilinin oyunu aldı

Koalisyon hükümeti, 120 sandalyeli İsrail Meclisi Knesset‘te, 60 milletvekilinin onayı ile güvenoyu almayı başardı.

DW’nin aktardığına göre kabinede 27 bakan görev alacak. İsrailli Arapların ve sol kanattan partilerin de dahil olduğu sekiz partili koalisyon hükümetinde İsrail tarihinde ilk kez dokuz kadın bakanın bulunacağı belirtiliyor.

Fotoğraf: AA

‘Ulusu birleştirme’ sözü

Bennett, güvenoyu aldıktan sonra yaptığı ilk açıklamada, “İki yılda dört seçimle yıpranan ulusu birleştirme” sözü verdi. Önceliklerinin ise eğitim, sağlık ve bürokratik işlerdeki ağırlığı azaltmak olduğunu söyledi.

Parlamentodaki tartışma esnasında Netanyahu, “Geri döneceğiz” diyerek rakiplerine meydan okudu. Koalisyon hükümetinin belli olmasının ardından birçok İsrailli sonucu sokakta kutladı.

İki yılda dört seçim

BBC’nin haberine göre hakkında açılan yolsuzluk davaları nedeniyle yargılanan Netanyahu, Mart ayında yapılan seçimlerde hükümet kuracak çoğunluğa ulaşamadı. Bu, İsrail’de son iki yıl içinde yapılan dördüncü seçimdi.

Seçimlerin ardından Netanyahu’nun sağcı Likud Partisi, 120 sandalyeli parlamentoda 30 milletvekili kazandı. Ancak Netanyahu’nun seçimlerin ardından yaptığı koalisyon görüşmelerinden sonuç çıkmadı.

Bunun üzerine hükümet kurma görevi seçimlerden ikinci çıkan ve 17 sandalye kazanan Gelecek Var Partisi’nin lideri Lapid’e verildi.

Hamas:  Öldürme politikalarında birleşiyorlar

Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun seçimi kaybettiği İsrail’deki yönetim değişikliğini önemsemediklerini belirtti.

Ebu Zuhri, “İsrail, Filistinlilerin haklarına el koyma ve öldürme politikalarında birleşiyor. Netanyahu’nun düşüşü, direnişin Kudüs’ün Kılıcı savaşında kazandığı zaferin sonuçlarından biridir” ifadelerini kullandı.

Neftali Bennett

Naftali Bennett kimdir?

Filistin karşıtı aşırı sağcı görüşleri ile tanınan Bennett, siyasete 2005’te Binyamin Netanyahu’nun yardımcısı olarak girdi. Ülkenin en genç ikinci başbakanı olan 49 yaşındaki Bennett, geçmişteki Netanyahu hükümetlerinde Ekonomi ve Milli Eğitim bakanlıkları da dahil birçok pozisyonda yer aldı.

Meclis’te 7 milletvekili ile temsil edilen sağcı Yamina partisin lideri olan Bennett, bu anlaşmaya göre ilk iki yıl başbakanlık görevini yürütecek. Daha sonra ise son iki yıl için bu görevi Yesh Atid’in lideri Yair Lapid’e devredecek.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.