DünyaManşet

İsrail sandık başında

0

İsrail’de seçmenler başabaş geçmesi beklenen seçimler için sandık başında.israil seçimler

Seçimlerde Başbakan Benyamin Netanyahu’nun en ciddi rakibi Filistinliler ve uluslararası toplumla ilişkileri tamir etmeyi vaat eden merkez sol ittifak Siyonist Birlik.

BAŞLICA İSİMLER

Benyamin Netanyahu: Partisi Likud’un zafer kazanması tecrübeli siyasetçiye dördüncü kez başbakanlık yolunu açacak. Filistinliler ve İran’a yönelik tutumu kendisini İsrail sağı içinde popüler bir isim haline getirdi, ancak Netanyahu bölücü bir siyasi figür.
İzhak Herzog: Merkez sol Siyonist Birlik seçim ittifakının eşbaşkanı Herzog Likud’u İsrail’deki yaşam koşullarını zorlaştırmakla zorladı ve Netanyahu’nun dış politikasına karşı kampanya yürüttü. Netanyahu’nun “tutumu yumuşak” suçlamalarına özel kuvvetlerdeki geçmişine dikkat çekerek yanıt verdi.
Tzipi Livni: Siyonist Birlik’in Herzog’la birlikte lideri olan Livni Filistin Yönetimi’yle daha çok işbirliği aranmasını savunuyor.
Moshe Kahlon: Netanyahu’nun kabinesinde Sosyal Yardım ve İletişim Bakanlığı yapan Kahlon’un merkez sağ Kulanu Partisi, koalisyon hükümetinin kurulmasında anahtar rolü oynayabilir.

Her iki tarafın da oyların dörtte birinden fazlasını alması beklenmiyor.

Ülkedeki oy verme işlemi Türkiye saatiyle 07:00-22:00 arasında gerçekleşeck.

Seçim sonuçlarının sandıkların kapanmasından kısa süre sonra açıklanması bekleniyor. Ancak kesin sonuçlar için bir süre daha beklenmesi gerekecek.

Seçimi uzun koalisyon müzakerelerinin izleyeceği talmin ediliyor.

Kamoyu yoklamaları en çok sayıda sandalyeyi merkez sol ittifak Siyonist Birlik’in kazanacağını gösteriyor.

BBC’nin haberine göre partisi Likud seçimden birinci parti olarak çıkmasa da Netanyahu’nun yine hükümeti kurabileceği öne sürülüyor.

İsrail’in tarihinde hiçbir parti tek başına hükümet kuracak çoğunluğu kazanamadı ve ülke hep koalisyon hükümetleriyle yönetildi.

Seçim kampanyasında İsrail-ABD ilişkilerinden İran’ın nükleer programıyla ilgili kaygılara uluslararası konular öne çıktı.

Ancak bir çok aday ülkedeki geçim sıkıntısı ve yavaş ekonomik büyüme gibi sosyo ekonomik sorunlara da odaklandı.

Kudüs’ün geleceği de kampanyada öne çıkan konulardan biriydi.

Netanyahu Siyonist Birliği Filistinlilerle yapılacak görüşmelerde Kudüs’ün İsrail’in bölünmez başkenti olduğu iddiasından vazgeçmeye niyetli olmakla suçladı.

İsrail Başbakanı ayrıca seçildiği takdirde Filistin devletinin kurulmasına izin vermeyeceğini söyledi.

Filistinliler İsrail’in 1967 Savaşı’ndan bu yana işgal altında tuttuğu Kudüs’ün gelecekte kurulacak devletlerinin başkenti olmasını istiyor.

BBC Türkçe

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.