DünyaManşet

İsrail saldırıyor, Gazze’de gerilim büyüyor

0

İsrail saldırıları sonucu yeniden çok sayıda can kaybı ve maddi hasarın bildirildiği işgal altındaki Gazze şeridinde gerginlik büyüyor.

İsrail ile Gazze Şeridi’inde konuşlu Filistinli silahlı gruplar arasında pazar günü başlayan saldırılar sürerken çatışmalar gece boyunca devam etti.

İsrail’in düzenlediği hava saldırılarında biri sivil en az 6 Filistinli hayatını kaybederken en az 25 Filistinli de yaralandı.

İsrail’in hava saldırılarında, aralarında Hamas’ın yayın organı El Aksa TV merkezi ve bir kreşin de bulunduğu 6 bina yerle bir edildi.

İsrail, Gazze’deki Hamas’a ait “El Aksa” kanalının merkezine 10 füze atarak binanın tamamen yıkılmasına neden oldu.Yıkım nedeniyle kısa süreliğine kesilen yayın başka bir frekans ve yerden yeniden devam etti. Saldırılar sonucunda ayrıca çevredeki birçok bina da zarar gördü.

Gazze’de bulunan basın mensupları, binanın enkazında gösteri düzenledi. Gösteriye onlarca basın mensubu katıldı. İsrail’in kanala yönelik saldırısını kınayan protestocular, uluslararası basın kurumlarından işlenen suçlar için İsrail’i cezalandırmak üzere harekete geçmesini istedi.

Saldırılara karşılık veren Filistinli gruplar İsrail tarafına 400’den fazla roket fırlattı. Kısa menzilli roketlerin çoğu İsrail savunma sistemlerince havada imha edildi. Ancak Gazze’deki Filistinli grupların saldırısında atılan bir roket yolcu otobüsüne isabet etti, İsrail tarafında 1 kişi öldü, 50’den fazla kişi de yaralandı.

Saldırıların gece boyunca sürmesi ve onlarca hava saldırısı nedeniyle Gazze’de büyük bir yıkım meydana geldi.

 

BM’den itidal çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze’deki gerilimin bir an önce engellenmesi gerektiğini belirterek, aksi takdirde devasa bir trajediye dönüşecek bir savaşın başlayabileceği uyarısında bulunarak taraflara Gazze’de azami itidal göstermeleri çağrısında bulundu.  Guterres, “Öncelikle (Gazze’deki son gelişmeler) aşırı derecede kaygı veren bir durum. Tarif edilemez bir trajedi. Gazze halkının çektiği zorluklar tasvir edilemez. Ben kendim birkaç ay önce Gazze’deydim. Gelecekten umudu olmayan çok sayıda mahkumun bulunduğu devasa bir hapishane gerçekten.” dedi.

BM’nin açıklamasının hemen ardından da Avrupa Birliği (AB), Gazze Şeridi’nde son birkaç saattir artan gerilimin endişe verici olduğunu belirterek, tüm şiddet içerikli faaliyetlerin acilen sonlandırılması çağrısında bulundu.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’nin ofisinden yapılan yazılı açıklamada, sivilleri hedef alan saldırıların kabul edilemez olduğu bildirilerek, “Gazze Şeridi’ndeki şiddet acilen sona erdirilmeli.” ifadesini kullandı.

İsrail’in hava, kara ve denizden abluka altında tuttuğu Gazze Şeridi’nde gerginliğin fitilini ateşleyen olay pazar günü İsrail ordusuna bağlı özel kuvvetlerden bir grup askerin sivil bir araçla Gazze’ye sızması ile oldu.

Gazze’ye yönelik hava saldırıları 2 binin üzerinde Filistinlinin hayatını kaybettiği 2014’teki savaşın ardından en şiddetli olanı olduğu bildiriliyor.

(Euronews, Ajanslar, Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.