DünyaKoronavirüs SalgınıManşetSağlık

İsrail, Pfizer/BioNTech aşısı hakkındaki en kapsamlı raporu yayımladı

0

İsrail Sağlık Bakanlığı‘ndaki uzmanlarca gerçekleştirilen ve  BioNTech-Pfizer aşısının üçüncü dozunu olan 60 yaş ve üstü kişilere yönelik araştırma kapsamında, bu kişilerde üçüncü dozun, vurulduktan 10 gün sonra enfeksiyona karşı ikinci doza oranla dört kat daha fazla koruma sağladığının ortaya çıktığı kaydedildi.

Sonuçları, The New England Journal of Medicine‘de yayımlanan araştırmada BioNTech aşısıyla ilgili ya da ilgisiz tüm yan etkiler değerlendirildi. Aşıyla ilgili en kapsamlı güvenilirlik raporlarından birinin yayımlandığına dikkat çeken Virolog Semih Tareen, bulguları şöyle aktardı:

  • İsrail’de aşılanan 885 bin kişiye bakıldı ve aynı rakam aşılanmayanlarla karşılaştırıldı. Aşı ile alakalı veya alakasız bütün yan etkilere bakıldı.
  • Aşı ile alakası olmayan pek çok yan etki tespit edildi (yukarıdaki görsel.)
  • Aşı ile bağlantılı olan yan etkiler arasında bilinen yan etkiler görüldü:

1. Miyokardit (kalp iltihabı): 100 binde 2.7
2. Lenfadenopati (lenf şişmesi): 100 binde 78
3. Apandisit: 100 binde 5
4. Zona hastalığı (100 binde 15.8)

Tareen, myokardit vakalarının SARSCOV2 enfeksiyonlarında çok daha fazla görüldüğüne, (100 binde 11) yani aşının myokardit riskini dört kat azalttığına dikkat çekerek, “Hatta aşı sayesinde SARSCOV2 ile görülen hemen hemen tüm endişe uyandıran semptomlar azaldı” dedi: (Yukarıdaki görsel)

  • SARS2 enfeksiyonunda aşı olanlara kıyasla aküt böbrek hasarı 125 kat, kalp ritm bozukluğu 166 kat, pıhtı 43 kat, beyin kanaması 8 kat, kalp krizi 25 kat, myokardit 4 kat, akciğer embolismi 62 kat daha fazla görüldü.
  • Lenf şişmesi ve zona aşı olan grupta daha fazla.

885 bin kişide aşıdan dolayı pıhtılaşma görülmediğini, yani aşının pıhtılaşmaya neden olmadığını kaydeden Tareen,  diğer yan etkilerle ilgili de şu saptamaları yaptı:

  • Yüz felci (Bell’s palsy) FDA raporunda 40 bin kişide normal halk ortalamasının üzerinde görülmemişti. Bu yayında aşı olmayan grupta 59 vaka, aşılanan grupta 81 vaka görüldü. İstatistiksel olarak ciddi bir fark olmasa da yine de bu gözleme değindiler (1.32 kat risk oranı).
  • Aşı ile bariz bir bağlantısı gözükmese de zona artışı ile alakalı olabileceği düşünüldü (Zonaya sebep olan Herpes Zoster virüsü ile yüz felci bağlantısı eskiden biliniyor).

Tareen şunları söyledi: “Bugüne kadarki en kapsamlı BioNTech aşısı yan etki takibi. Aşı ile alakalı yan etkileri yukarıda belirttim. Ama sonuçlar asıl riskin aşı değil, SARS2 enfeksiyonu olduğunu tekrar vurguladı. (Örnek: Myokardit SARS2 enfeksiyonunda 4 kat daha fazla).

Pfizer: Üçüncü dozdan sonra antikor üç kattan fazla arttı

Üçüncü dozu için ABD’de onay başvurusuna hazırlanan ilaç şirketi Pfizer ise, üçüncü doz aşının Covid-19’a karşı antikor üretimini ikinci doza göre üç kattan fazla artırdığını açıkladı.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.