DünyaManşet

İsrail olası ateşkes öncesi Gazze’nin altyapısını hedef alıyor

0

Uzmanlar, ABD ve BM tarafından da ateşkese zorlanan İsrail’in, ateşkes öncesi Gazze’nin altyapısını büyük ölçüde çökertmeyi hedeflediğini belirtiyor.

İsrail savaş uçaklarının saldırısı sonucu bugün Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus kentinde bir apartman dairesinde yaralananlar olduğu bildirildi. Saldırılarda Han Yunus’un Japon Mahallesi‘nde ve Refah kentinin Şabura bölgesinde yer alan iki ev hasar gördü.

Savaş uçakları ise Cibaliye Mülteci Kampı‘ndaki Şüheda Meydanı’nı bombaladı. Yaralıların olduğu saldırıda, kentin altyapısı büyük zarar gördü.

Tarım alanları da bombalama altında

Gazze’nin güneyindeki Şeyh Aclin bölgesinde de bir tarım alanı ile boş bir aracı hedef alan İsrail savaş uçakları, Gazze’nin güneyinde, Refah ve Deyr el-Belah‘da bulunan Filistin direniş gruplarına ait üç mevziyi bombaladı.

İsrail ordusu ayrıca, Gazze Şeridi’nin orta kesimlerinde yer alan Nusayrat Mülteci Kampı’ndaki tarım arazilerine de hava saldırıları düzenledi. İsrail ordusunun Beyt Hanun‘da gerçekleştirdiği topçu saldırısında bir tarım arazisinde yangın çıktı. İsrail botları ise Gazze’nin kuzeyinde ve Han Yunus’ta sahil kesimini bombaladı.

Hamas: Ateşkes çabaları 1-2 gün içinde başarıya ulaşabilir

Bu arada Hamas‘ın üst düzey yöneticilerinden Moussa Abu Marzouk, İsrail ile yapılan ateşkes görüşmelerine ilişkin “Devam eden çabaların başarıya ulaşacağını düşünüyorum” açıklamasını yaptı. Lübnan‘da yayın yapan TV kanalı El-Mayadeen‘e yaptığı açıklamada Marzouk, 1-2 gün içerisinde karşılıklı anlaşma temelinde bir ateşkesin sağlanmasını beklediğini söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirerek ateşkes yolunda gerilimin azaltılması çağrısında bulunmuş; Netanyahu ise görüşmenin ardından  askeri operasyonlara ilişkin kararlılıklarını dile getirmişti.

Reuters‘a konuşan Mısırlı bir güvenlik kaynağı da arabulucuların yardımıyla tarafların prensipte ateşkesi kabul ettiklerini, ancak ayrıntıların hala gizlice müzakere edildiğini söyledi.

10 Mayıs’tan bu yana süren gerilimde, Filistinli yetkililerin açıklamalarına göre toplamda en az 227 kişi İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında hayatını kaybetti. İsrail ise Filistin’den kendilerine atılan roketler neticesinde 12 kişinin öldüğünü duyurdu.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.