DünyaManşet

İsrail-Hamas Gazze’de dört günlük ‘geçici ateşkes’ için anlaştı: Esir takası yapılacak

0

İsrail ile Hamas arasında, Katar ve Mısır’ın arabuluculuğunda süren görüşmeler sonuç verdi. Varılan anlaşma kapsamında dört günlük geçici ateşkes ilan edilecek, bu süre içinde rehine takası yapılacak.

Hamas, 50 İsrailli rehineye karşılık İsrail hapishanelerindeki 150 Filistinlinin serbest kalacağını duyurdu.

19 yaş altı kadın ve çocuklar bırakılacak

Anlaşmaya göre, bu esirler, her iki taraftan da 19 yaş altı kadın ve çocuklardan oluşacak.

Dört gün sürecek ateşkes boyunca insani yardım malzemesi ve yakıt taşıyan yüzlerce tır Gazze Şeridi’ne girecek, kuzey ve güneyi fark etmeksizin Gazze’nin istisnasız her bölgesine yakıt ve yardım malzemesi taşınacak.

Ayrıca ateşkes sürecinde Gazze Şeridi’nin güneyindeki hava trafiğinin tüm gün, kuzeyinde ise 10.00 ile 16.00 saatleri arasında günlük altı saat durdurulacak, İsrail güçlerinin tüm Gazze Şeridi’nde kimseyi alıkoymama ve kimseye saldırmama esasına bağlı kalacak.

Açıklamada, kuzeyden güneye Salahaddin Yolu boyunca insanların hareket özgürlüğünün güvenceye alınacağı vurgulandı.

İsrail’e göre, Gazze Şeridi’nde Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın elinde 239 İsrailli rehine bulunuyor.

Netanyahu kabinesi onayladı

İsrail hükümeti, anlaşmayı kabul ettiğini açıkladı. İsrail Başbakanlık Basın Ofisi‘nden yapılan yazılı açıklamada, esir takası anlaşmasını ele almak üzere Başbakan Binyamin Netanyahu öncülüğünde toplanan hükümet kabinesinin onayladığı karar duyuruldu.

Hükümetin bu gece Gazze’deki İsrailli esirlerin tümünün geri getirilmesi hedefinin ilk aşamasını onayladığı belirtilen açıklamada, “Buna göre, kadın ve çocuklardan oluşan en az 50 rehinenin 4 günlük sürede serbest bırakılması ve bu süre zarfında çatışmalara ara verilmesi öngörülüyor” denildi.

Açıklamada, ‘her 10 esirin serbest bırakılmasının, çatışmalara ek bir gün daha ara verilmesini sağlayacağı’ belirtildi.

Açıklamada ayrıca, İsrail hükümeti ve ordusunun, ‘tüm esirlerin geri getirilmesi, Hamas’ın tasfiyesinin tamamlanması ve Gazze Şeridi’nden İsrail’e yeni bir tehdit gelmemesini sağlamak için savaşı sürdüreceği’ de vurgulandı.

Katar: Süre uzatılabilir

Ateşkes görüşmelerinde Mısır ile birlikte arabulucu konumunda olan Katar yönetimi, verilecek insani aranın ne zaman başlayacağının 24 saat içinde duyurulacağını açıkladı. Katar Dışişleri Bakanlığı X hesabından yapılan bir açıklama yaparak “İnsani bir ara verildi” dedi,  ateşkes için Mısır, ABD ve Katar’ın arabulucu olarak gösterdiği çabanın başarıya ulaştığı kaydedildi.

Açıklamada, saldırılara verilecek dört günlük aranın uzatılma ihtimalinin de olduğu aktarıldı.

Hamas’ın Mısır aracılığıyla İsrail’le 11 Ekim 2011’de yaptığı esir takası anlaşması çerçevesinde, bir İsrail askeri (Gilad Şalit) karşılığında hapishanelerdeki 1027 Filistinli tutuklu serbest bırakılmıştı. Ancak İsrail, serbest bırakılan Filistinlilerden bazılarını yeniden tutuklamış ve haklarında daha önce verilen cezaları yeniden uygulamaya koymuştu.

Öte yandan İsrail Adalet Bakanlığı, 22 Kasım çarşamba sabahı anlaşma kapsamında serbest bırakılabilecek isimlerin olduğu 300 kişilik bir liste yayınladı.

Haaretz Gazetesi‘nin haberine göre, rehine takası anlaşması, her ne kadar ilk etapta 150 Filistinli tutuklunun serbest bırakılmasını öngörüyor olsa da Hamas aynı zamanda anlaşma kapsamında, dört günlük ateşkes süresince 50 rehinenin daha yerlerini tespit edip serbest bırakmaya çalışacak. Hamas’ın 50 rehineyi daha serbest bırakması durumunda ise İsrail de 150 tutukluyu daha salıverecek.

Sunulan 300 kişilik listeye dayanarak İsrail hapishanelerinden hangi Filistinli tutukluların serbest bırakılacağına ise Başbakan Benjamin Netanyahu, Savunma Bakanı Yoav Gallant ve Güvenlik Kabinesi üyesi Benny Gantz karar verecek. Hamas’ın daha fazla sayıda rehineyi bırakması gibi bir durumda, bu üç isim aynı zamanda toplam süre 10 günü geçmeyecek şekilde ateşkesin bitiş tarihini de belirleme yetkisine sahip.

Batı Şeria’ya saldırılar sürüyor

Gazze’de savaşa insani bir ara verme kararı alınırken, İsrail’in işgal altındaki Batı Şeria’ya yönelik baskın ve saldırıları da sürüyor. Dün, yedi Filistinli hayatını kaybetti, çok sayıda Filistinlinin yaralandığı açıklandı. Ölenlerin altısının Tulkerim Mülteci Kampı‘na yönelik saldırıda yaşamını yitirdiği belirtildi.

Filistin Kızılayı‘ndan saldırılara ilişkin yapılan açıklamada da İsrail güçlerinin, sağlık ekiplerinin kampa girişini engellediği, ambulans içindeki bir yaralıyı da gözaltına aldığı belirtildi. Kalkilya‘daki Derviş Nizal Devlet Hastanesi kaynakları ise Azun beldesinde İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu sırtından vurulan 30 yaşındaki Emir Abdurrahman Mecid‘in hayatını kaybettiğini açıkladı.

Filistin resmi haber ajansı WAFA da İsrail askerlerinin El Halil kentinde 2 Filistinliyi gözaltına aldığını duyurdu. Beytüllahim yakınlarındaki Dehişe Mülteci Kampı’na da baskın düzenleyen İsrail askerleri, bazı Filistinlileri gözaltına aldı. Daha sonra baskın ve gözaltılara tepki gösteren bölge sakinleri ile İsrail güçleri arasında çatışma çıktı.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.