Dünyaİnsan HaklarıManşet

İsrail gece boyunca Gazze’yi bombaladı, yardım bekleyen sivilleri vurdu

0
Gazze
Fotoğraf: Reuters

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023’ten bu yana işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs‘te de Filistinlilere yönelik sürdürdüğü gözaltı, baskın ve saldırılarında artış yaşanıyor. İsrail ordusunun 4 Mart sabahının erken saatlerine kadar Batı Şeria’nın Ramallah, Kalkilya, Tulkerim, Nablus ve El Halil kentlerine baskınlar düzenlediği öğrenildi.

Ayrıca dün (3 Mart’ta) İsrail ordusu, bir kez daha Gazze’de insani yardım bekleyenlere saldırdı. Gazze Sağlık Bakanlığı, saldırıda onlarca kişinin öldüğünü ve yaralandığını açıkladı.

Al Jazeera’nın aktardığına göre İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırılarda 7 Ekim’den bu yana en az 30 bin 410 Filistinli öldü, 71 bin 700 kişi yaralandı. İsrail’de ise ölü sayısı bin 139.

İsrail Gazze’yi mahalle mahalle yok ediyor
Birleşmiş Milletler: İsrail Gazze’de savaş suçu işliyor
Filistinliler endişeli: Gazze’de atık suların karıştığı gölet, evleri su altında bırakabilir

İsrail Gazze’deki yardım bekleyen sivillere saldırdı

Hamas ve Tel Aviv arasındaki barış görüşmeleri devam ederken, İsrail ordusu Gazze’de insani yardım bekleyen sivillere yönelik yeni bir saldırı gerçekleştirdi. Gazze’nin kuzeyindeki yüz binlerce aç insanın maruz kaldığı bu durum, Bakanlık Sözcüsü Eşref el-Kudra tarafından “sistematik bir soykırım savaşı” olarak tanımlandı. Özellikle Gazze’nin güneyindeki El-Kuveyti kavşağında gerçekleşen katliam çok sayıda ölüm ve yaralanmaya neden oldu.

Gazze

Gazze Şeridi’nin ortasındaki Deyr Belah bölgesinde bir insani yardım aracını hedef alan saldırıda, 9 kişi öldü ve onlarca kişi yaralandı. Bu, İsrail’in daha önce de, Gazze’nin güneyindeki Reşid Caddesi üzerindeki Nablusi Kavşağında insani yardım bekleyen Filistinlilere bombalı ve ateşli saldırı düzenlediği bir olayı takip ediyor. Bu önceki saldırıda da 118 kişi hayatını kaybetmiş, 760 kişi yaralanmıştı.

BBC‘nin haberine göre ise, Gazzelilerin kuzeyden güneye doğru hareketi ve ardından Gazze güneyindeki Han Yunus ve Refah’a yönelik hava saldırılarının başlaması, insani felaketin boyutunu artırdı.

UNICEF, Gazze Şehri’ndeki Kamal Adwan Hastanesi‘nde 15 çocuğun yetersiz beslenmeden öldüğünü ve diğer hastanelerde bu sayının daha yüksek olabileceğinden endişe ettiğini söyledi.

Üst düzey bir BM yardım yetkilisi BM Güvenlik Konseyi’ne yaptığı uyarıda, Gazze’de en az 576 bin kişinin “kıtlıktan bir adım uzakta” olduğunu ve harekete geçilmezse kıtlığın yaygın bir şekilde görülmesinin “kaçınılmaz” olabileceğini söylemişti.

BM’ye göre Gazze’nin kuzeyinde 300 binden fazla kişi gıda ve temiz içme suyu sıkıntısı yaşıyor, nüfusun dörtte biri de “kıtlığın eşiğinde.”

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.