DünyaManşet

İsrail Gazze’ye yakıt ikmalini durduruyor

0
Fotoğraf: AA

İsrail, 2007’den beri karadan ve denizden abluka altında tuttuğu Gazze‘ye yakıt ikmalini durdurdu. Karara gerekçe olarak, Gazzelilerin ablukaya dikkat çekmek için uçurduğu yanıcı balonların sınırda yangın çıkarması gösterildi. İsrail’in kararı sonrası derinleşecek yakıt sıkıntısı nedeniyle, 2 milyon kişinin yaşadığı bölge elektriksiz kalabilir.

İsrail hükümeti, Gazzelilerin 2007’den bu yana devam eden ablukaya dikkat çekmek için uçurduğu yanıcı madde içeren balonları gerekçe göstererek bölgeye yakıt ikmalini durduracağını açıkladı. İsrail hükümetinden yapılan açıklamada, son günlerde İsrail’e ablukayı hafifletmesi için baskı yapma amacıyla uçurulan balonların, sınır bölgesinde çiftlik alanlarında yangın çıkardığı ifade edildi.

Gerekçe ‘güvenlik istikrarı’

İsrail Savunma Bakanlığı yakıt ikmalinin yanıcı madde içeren balonların sürekli olarak uçurulması ve bu durumun ‘güvenlik istikrarını bozması’ dolayısıyla yakıt ikmalinin durdurulması yönünde emir verildiğini açıkladı.

Karar, Gazze’de tepkiyle karşılandı. Bölgeye şu an altı saat elektrik verilip on saatlik kesinti yapılırken, İsrail’in kararının durumu daha da vahim hale getireceği tahmin ediliyor.

Gazze’nin tek elektrik dağıtım şirketinin yetkilisi Muhammed Thabet, İsrail’in yeni kararı nedeniyle bölgedeki tek santralin kapanabileceğini ve daha fazla kesinti yaşanabileceğini söyledi. Bölgeyi yöneten Hamas’ın sözcüsü Fevzi Barhum da İsrail’in adımını Gazze’nin ekonomik sıkıntılarını derinleştirecek bir saldırganlık olarak nitelendirdi.

Balıkçıların avlanma alanı daraltılmıştı

Öte yandan İsrail, dün gece balonların uçurulmasını gerekçe göstererek Hamas’a ait olduğu belirtilen bazı noktaları hava saldırısı ve tanklarla vurdu. Saldırılarda hasar gören yerlerden biriyse, Gazze’de Birleşmiş Milletler’e bağlı bir okul oldu. BM’den yapılan açıklamada, saldırı sırasında okulun boş olduğu ve yaralanan olmadığı belirtildi. İsrail ordu sözcüsü ise haberlerin araştırıldığını duyurdu.

İsrail, daha önce de balonları gerekçe göstererek Gazze’nin ana ticari sınırını kapatmış ve Filistinli balıkçılara avlanma izni verilen alanı daraltmıştı.

2 milyon insanın İsrail ablukası altında yaşadığı Gazze’nin enerjisi İsrail’e bağımlı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.