Dünyaİnsan HaklarıManşet

İsrail Gazze’de kiliseyi bombaladı: Ölü sayısı 8’e yükseldi

0
Fotoğraf: Reuters - İsrail'in güneyindeki Sderot kentinden çekilen bir fotoğrafta, İsrail hava saldırısının ardından kuzey Gazze Şeridi'nden dumanların yükseldiği görülüyor.
Fotoğraf: Reuters - İsrail'in güneyindeki Sderot kentinden çekilen bir fotoğrafta, İsrail hava saldırısının ardından kuzey Gazze Şeridi'nden dumanların yükseldiği görülüyor.

İsrail ordusu, Hamas‘ın Gazze‘deki Rum Ortodoks Aziz Porphyrius Kilisesi‘ne düzenlenen saldırıda ‘çok sayıda’ kişinin öldüğünü ve yaralandığını açıklamasının ardından kayıplarla ilgili raporları incelediğini açıkladı.

Kuşatma altındaki Filistin bölgesinin İçişleri Bakanlığına göre, İsrail’in düzenlediği hava saldırısında Gazze’deki kiliseye sığınan “çok sayıda” insan hayatını kaybetti ve yaralandı. Şimdiye kadar en az sekiz insanın hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Filistin resmi ajansı WAFA‘nın haberine göre; saldırıda Filistinli bir kız çocuğu da hayatını kaybetti. Kurtarma ve sağlık ekipleri enkaz altında kalanlara ulaşmak için aralıksız çalışırken daha fazla yaralının olmasından endişe ediliyor.

Aziz Porphyrius Ortodoks Kilisesi, İsrail savaş uçaklarının geçtiğimiz 17 Ekim’de yüzlerce sivilin ölümü ve yaralanmasıyla sonuçlanan bir saldırı gerçekleştirdiği Kudüs’teki Anglikan Piskoposluk Kilisesi‘ne bağlı Al Ahli Baptist Hastanesi’ne sadece birkaç metre uzaklıkta bulunuyor.

Bakanlık dün (19 Ekim) gece yaptığı açıklamada, saldırı nedeniyle Gazze şehrindeki Al-Zaytoun mahallesi yakınlarında bulunan Rum Ortodoks Aziz Porphyrius Kilisesi’nde “çok sayıda şehit ve yaralı” olduğunu duyurmuştu.

Kaynak: WAFA

12. yy’dan kalma kiliseye hava saldırısı

AFP haber ajansına konuşan görgü tanıkları, hava saldırısının 12. yüzyıldan kalma ibadethaneye yakın bir hedefe yönelik gerçekleştirildiği ve Gazze’de savaş sürerken çok sayıda Hıristiyan ve Müslümanın buraya sığındığını söyledi.

İsrail ordusu AFP’ye yaptığı açıklamada savaş uçaklarının İsrail’e roket ve havan topu fırlatılan bir komuta ve kontrol merkezini vurduğunu söyledi.

“IDF [İsrail ordusu] saldırısı sonucunda bölgedeki bir kilisenin duvarı hasar gördü” diyen ordu, “kayıplar olduğuna ilişkin raporların farkındayız. Olay inceleme altında” açıklamasında bulundu.

Görgü tanıkları saldırının kilisenin dış cephesine zarar verdiğini ve bitişikteki bir binanın çökmesine neden olduğunu belirterek çok sayıda yaralının hastaneye sevk edildiğini söyledi.

Yaklaşık 1150 yılında inşa edilen Aziz Porphyrius kilisesi, Gazze’de halen kullanılmakta olan en eski kilise. Gazze’nin tarihi bir mahallesinde bulunan kilise, nesiller boyunca çeşitli inançlardan insanlara kapıları açtı.

Kaynak: WAFA

‘Bu görmezden gelinemeyecek bir savaş suçu’

Kudüs Rum Ortodoks Patrikhanesi saldırıyı “en güçlü şekilde kınadığını” ifade etti.

Patrikhane’den yapılan açıklamada, “Kiliselerin ve kurumlarının yanı sıra, son 13 gün içinde İsrail’in yerleşim bölgelerine düzenlediği hava saldırıları nedeniyle evlerini kaybeden çocuklar ve kadınlar başta olmak üzere masum vatandaşları korumak için sağladıkları sığınakların hedef alınması, görmezden gelinemeyecek bir savaş suçu teşkil etmektedir” denildi.

Kiliseye verilen zararı açıklayan İsrail ordusu ise şu iddiada bulundu:

“Hamas kasıtlı olarak varlıklarını sivil bölgelere yerleştirmekte ve Gazze Şeridi sakinlerini canlı kalkan olarak kullanmaktadır.”

En az 3 bin 859 Filistinli saldırılarda hayatını kaybetti

Gazze, 7 Ekim’de Hamas tarafından düzenlenen ve İsrail’in çoğu sivil en az bin 400 kişinin ölümüne yol açtığını söylediği saldırının ardından İsrail’in aralıksız saldırısı altında.

Sağlık Bakanlığına göre İsrail’in saldırıları o günden bu yana Gazze ve Batı Şeria‘da çoğu sivil en az 3 bin 859 Filistinlinin ölümüne neden oldu. 13 bin 500 kişi ise yaralandı.

Gazze Şeridi’ndeki hastaneler, okullar, camiler ve kiliseler Ekim ayının başından bu yana devam eden İsrail saldırısından ağır bir şekilde etkilendi. Uluslararası hukuka göre bu yerler koruma altındaki bölgeler olarak kabul ediliyor ve bu noktaların hedef alınması savaş suçu teşkil ediyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.