Dünyaİfade ÖzgürlüğüManşetMedya-İnternet

İsrail askerleri El Cezire muhabiri Şirin Ebu Akile’yi öldürdü

0
El Cezire kanalı, muhabiri Şirin Ebu Akile’nin Batı Şeria‘nın Cenin kentinde İsrail birlikleri tarafından düzenlenen bir saldırıda açılan ateş sonucu hayatını kaybettiğini açıkladı.

Katar merkezli haber kuruluşu yaptığı açıklamada, Ebu Akile’nin İsrailli askerler tarafından “kasten” ve “soğukkanlı bir şekilde” öldürüldüğünü bildirdi. Reuters‘a göre olay sırasında Ali Samodi adlı bir muhabir daha yaralandı.

İsrail ordusunun Cenin Mülteci Kampı’na düzenlediği operasyonu takip eden Ebu Akile ile aynı araçta seyahat eden muhabir Shatha Hanaysha İsrail ordusunun öldürmek için ateş ettiğini söyledi. Hanaysha, “Hepimiz yelek ve kask takıyorduk” derken “Dört gazeteciydik. Filistinliler herhangi bir çatışmaya girmedi ya da ateş açmadı” diye konuştu.

15 yıldır İsrail-Filistin çatışmalarını takip ediyordu

51 yaşındaki Ebu Akile, uzun yıllardır İsrail-Filistin gerilimini takip eden tanınmış bir gazeteciydi. 1997’de El Cezire ekibine katılan ve sahadan bildiren ilk gazetecilerden birisi oldu. 15 yıldır İsrail-Filistin çatışmalarını takip ediyordu.

Guardian‘a konuşan Filistin lideri Mahmud Abbas, gazetecinin ölümünden İsrail birliklerinin sorumlu olduğunu söyledi. İsrail ordusu ise askerlerin bölgede çalışan gazetecileri hedeflediği iddialarını reddetti, çatışma sırasında “silahlı Filistinli saldırganlar tarafından vuruldukları ihtimalini” değerlendirdiklerini belirtti. Filistinli yetkililerle birlikte bir soruşturma başlatmayı teklif eden İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, “Gazetecilerin çatışma bölgelerinde korunması çok önemli. Yaşanan bu olayda doğrulara ulaşmak hepimizin sorumluluğu” dedi.

Katar Dışişleri Bakanı Yardımcısı Lolwah al-Khater ise Ebu Akile’nin basın yeleği giyiyor ve kask takıyor olmasına rağmen “yüzünden vurulduğunu” açıkladı.

İsrail birliklerinin Nisan’dan beri Batı Şeria’da düzenledikleri askeri operasyonları ve bölgede yaşanan çatışmalar sırasında 17 İsrailli ve iki Ukraynalı, en az da 26 Filistinlinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.