DünyaManşet

İspanya’da “Los Indignados”un ayak sesleri iktidar yolunda

0

İspanya’da Öfkeliler (Los Indignados) Hareketi’nin sekiz ay önce kurduğu siyasi parti Podemos, anketlere göre, ilk genel seçimde oyların yüzde 27,7’sini alarak birinci parti olabilir. Ekonomik krize karşı yaptığı eylemlerle tanınan grubun, İspanya’da 40 yıldır süren iki partili geleneksel siyasi sistemi değiştirebileceği belirtiliyor.

28 Los Indignados...

İspanya’nın El Pais gazetesinin geçen ay Metroscopia adlı araştırma şirketine yaptırdığı ve dün yayımlanan ankette, olası bir genel seçimde Pablo İglesias’ın lideri olduğu Podemos’un oy oranının yüzde 27 olacağı ve birinci parti çıkacağı belirtildi. Ayrıca anket sonucuna göre, haliazırda ana muhalefette olan Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) yüzde 25.5 ile yine konumunu korurken, iktidardaki Halk Partisi (PP) ise, yüzde 20 oy oranıyla ancak üçüncü siyasi parti olabildi. Ekim anketinde bu rakamlar, Podemos için yüzde 14; Sosyalistler için yüzde 31; PP için yüzde 30’du. Hareket, 2011 yazında, çoğunluğu genç yaşlarda binlerce kişinin kemer sıkma politikaları ve hükümetin kamu hizmetlerinde yaptığı kesintilere karşı Madrid’teki Porta del Sol meydanında kamp kurması ile başlamış ve İspanya geneline yayılmıştı.

İspanya’da ekonomik kriz nedeniyle başlayan halk hareketi sonucunda Mart ayında kurulan siyasi parti Podemos (Yapabiliriz), ülke siyasetinde dengeleri değiştirecek gibi görünüyor. Pazar günü açıklanan kamuoyu yoklaması, bugün seçim yapılsa sol eğilimli partinin birinci çıkacağını ortaya koydu. İspanya’da 2011 yılında işsizlik ve yolsuzluğa karşı yapılan büyük protesto gösterilerinde adını tüm dünyaya duyuran “Öfkeliler” hareketi, 8 ay önce Podemos adıyla siyasi partiye dönüşmüştü. Şimdi, henüz bir yılı dolmadan, anketlerde birinci parti konumunda görünüyor. Anket sonucuna göre, İspanyolların yüzde 91’i ülkedeki siyasi durumu “kötü” ve “çok kötü” şeklinde tanımlıyor.

(Ortak Haber, Taraf, Yeşil Gazete)

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.