DünyaManşet

İskoçya’da iki mültecinin sınır dışı edilmesine bölge halkı engel oldu

0
Fotoğraf: AFP

Birleşik Krallık‘ta bulunan İskoçya‘da, sığınmacıları gözaltına alıp sınır dışı etmek isteyen kolluk kuvvetleri bölge halkı tarafından engellendi.

Bir gösterici, polis aracının altına yattı.

Bölgeye İskoçya polisi çağrıldı

Birleşik Krallık’a bağlı göçmenlik polisleri, Glasgow‘da ağırlıklı olarak Müslümanların yaşadığı Pollokshields Mahallesi’nde bir eve baskın düzenledi ve iki kişiyi sınır dışı etmek için polis minibüsüne bindirdi.

Ancak, olaya şahit olan 200 mahalleli, kolluk kuvvetlerinin etrafını sardı. Bir mahalleli, aracın altına bile yattı.

Yaşananlar üzerine bölgeye İskoçya polisi çağrılırken, polis önce minibüsü korumaya aldı. Ardından ise göstericilere müdahale etti.

Polis teşkilatından açıklama

Yaşananların ardından İskoçya Polis Teşkilatı tarafından bir açıklama yapıldı. Açıklamada, kendilerini Birleşik Krallık Göçmen Bürosu‘nun çağırdığı belirtildi ve şu ifadeler kullanıldı:

İskoçya Polisi mültecilerin geri gönderilmesine yardımcı olmuyor. Memurlar, protestoyu denetlemek ve kamu güvenliğini sağlamak için olay yerinde.”

Serbest bırakıldılar

Teşkilat, ayrıca Başkomiser Mark Sutherland‘ın iki mültecinin serbest bırakılmasına karar verdiğini de kaydetti:

Pollokshields mahallesindeki gözaltı ve müteakip protestoya dahil olan tüm insanların güvenliğini, halk sağlığını ve refahını korumak için, Başkomiser Sutherland, uygun risk değerlendirmesinin ardından, İngiltere Göçmenlik Bürosu tarafından gözaltına alınan erkeklerin bulundukları topluma geri dönmesi yönünde operasyonel karar aldı. İskoçya polisi bunu hızlı ve etkili şekilde kolaylaştırmak için halktan en kısa zamanda sokaktan dağılmasını istiyor.”

‘Bu eylem kabul edilemez’

İskoçya Bölgesel Hükümeti Başbakanı Nicola Sturgeon, Twitter hesabından yaptığı bir paylaşımda, olaylara Birleşik Krallık İçişleri Bakanlığı‘nın neden olduğunu, İskoçya polisinin mültecilerin geri gönderilmesine yardımcı olmadığını ve kamu güvenliğini korumakla yükümlü olduğunu kaydederek şunları söyledi:

Esasen İngiltere İçişleri Bakanlığının göçmenlik politikasına katılmıyorum ama bunu bir kenara bıraksak bile, bu eylem kabul edilemezdi. Ramazan Bayramı’nı kutlayan Müslüman bir topluluğun kalbinde ve COVID-19 salgını yaşanan bir bölgede bu şekilde hareket etmek bir sağlık ve güvenlik riskiydi.”

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.