Manşetİklim KriziTürkiye

İSKİ: 2021 Ağustos ayında İstanbul’da su tüketiminde rekor artış yaşandı

0

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (İSKİ), 2021 yılı istatistiklerini açıkladı. Buna göre, İstanbul’a verilen toplam su miktarı 1 milyar 74 milyon metreküp oldu. Şehre günlük ortalama 2 milyon 950 bin metreküp su verildi.

Ağustos ayında rekor kırıldı

Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını ve hava sıcaklığına bağlı olarak 6 Ağustos 2021’de şehre verilen su miktarı 3 milyon 484 bin 386 metreküp ile rekor kırdı.

Aynı yılın 13 Ocak tarihinde ise 2 milyon 615 bin 530 metreküp ile su tüketimi en düşük seviyede seyretti. 2021 yılında, İstanbullulara sağlanan suyun yüzde 67’lik kısmı Avrupa Yakası, yüzde 33’lük kısmı ise Anadolu Yakası‘nda tüketildi.

Barajlarda artış olmadı

İstanbul’da etkili olan yoğun kar yağışının ardından baraj doluluk oranlarında beklenen artış olmadı.

İstanbul’un barajlarında kar yağışının başladığı 24 Ocak Pazartesi günü yüzde 54,11 olan doluluk oranı, bugün ise yüzde 56,13 olarak ölçüldü. Son 10 gündeki artış yüzde 2,02 olarak kayıtlara geçti.

Geçen yıl kurak geçmişti

Su Politikaları Derneği‘nin (SPD) 2021 yılı için hazırladığı raporda İstanbul’da kuraklığın süreceğini ve yıl içindeki yağışların yeterli olma ihtimalinin düşük olduğunu belirtmişti.

SPD tarafından hazırlanan raporda, İstanbul’da kuraklığın etkisinin daha da artacağı ve yetersiz yağışlar nedeniyle, barajlarda asgari düzeyde doluluk oranına ulaşılmasının zor olacağı kaydedilmişti.

‘Acilen su kanunu çıkarılmalı’

CHP Doğa Hakları ve Çevreden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç Türkiye’de artan kuraklık tehdidine ilişkin Merkez Yönetme Kurulu (MYK) bilgi notunu paylaşmıştı.

İklim krizinin sebep olduğu yağış rejimlerinin düzensizleşmesi ve önceki yıllara oranla daha sıcak bir kış geçirme sebebiyle İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Samsun gibi büyük kentler başta olmak üzere, birçok kentin içme ve kullanma sularının karşılandığı baraj havzalarındaki su oranlarının azaldığı söylenen metinde Türkiye’nin acil bir şekilde Su Kanunu‘na ihtiyaç duyduğu belirtilmişti.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.