2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİEditörün SeçtikleriKentManşetVideo

İskenderun’u su bastı: Altyapı sorunluydu depremle çöktü

0

Video haber: Burcu Özkaya GÜNAYDIN

*

Hatay‘ın İskenderun, Samandağ ve merkez Defne ilçesinde iki gündür yoğun yağış ve rüzgar nedeniyle depremzedeler bir yaşam mücadelesi halinde. Dün (30 Mart) gece Samandağ ve Defne’de çadırlar uçtu, bazıları su altında kaldı. Defne’de fırtınadan dolayı elektrikler de kesilince depremzedeler geceyi karanlıkta geçirdi.

İskenderun’da ise sahil kesiminde yer alan Atatürk Bulvarı, Anıt alanı, Mareşal Çakmak Caddesi, Mete Aslan Bulvarı’nda su taşkını nedeniyle birçok esnafın iş yerini su bastı.

‘Taşkının nedeni altyapı’

Uzun yıllardır İskenderun’da yaşayan mimar Ercüment Kimyon, İskenderun’un normal zamanda da ciddi bir altyapı problemi olduğunu, su baskınlarının deniz yükselmesi değil, altyapının tamamen çökmesinden kaynaklı olduğunu vurgulayarak şunları anlattı:

“İskenderun’da depremden önce de aşırı yağış olduğunda su baskınları yaşanıyordu. Depremle birlikte altyapı tamamen çöktü, pompa istasyonları çalışmıyor. Yağan yağmur da yer yüzüne çıktı. Denizle alakalı bir durum yok.”

‘Sahil, deniz seviyesinin altında kaldı’

İskenderunlu Avukat ve gönüllü yardım çalışanı Bülent Akbay ise mahallelerin su altında kalmadığını, sadece sahile yakın üç mahallede su baskını olduğunu; diğer mahallelerde bir sorun olmadığını kaydetti.

İskenderun sahilinin depremde kaydığını ve deniz seviyesinin altında kaldığını aktaran Akbay, “Yağmur olmadan da sahil tarafında su vardı, rüzgarla beraber sahile yakın sokaklara su taşındı. İskenderun su altında kaldı diyemeyiz” dedi.

‘Zemin etütsüz inşaat yapılıyor’

İskenderun’da en büyük sorunun; risk haritası çıkarılmadan, zemin etüdü yapılmadan inşaatlara başlanması olduğunun altını çizen Bülent Akbay, “Sallantılar devam ediyor, zemin kaymış, etüdü yapılmadan inşaatlara başlandı” diye konuştu.

Kaymakam: Altyapı çözülmezse su baskını hep olacak

Konuyla ilgili açıklama yapan İskenderun Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, yaşanan deprem felaketi sonrasında kentin sahil kesiminde ve kanalizasyon altyapısında meydana gelen çökmenin her yağmur ve fırtınada bölgenin sular altında kalmasına neden olduğunu söyledi. Demiryürek, altyapının faal hale getirilmemesi durumunda her yağışta ya da lodosta su baskının yaşanacağını belirtti.

Depremzedeler endişeli

İskenderun’daki altyapı sorunu, Antakya’da da var. Normal zamanda dahi aşırı yağışta kent merkezi ve Asi nehri etrafı su altında kalıyor. Depremle birlikte Antakya merkezde de altyapı çöktü. Nisan ayı Antakya’da yağışlı geçen bir ay. Bu bölgede çadırda kalan depremzedeler, çadır ve sokakların su altında kalmasının endişesini yaşıyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.