2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİManşetTürkiye

İskenderun Limanındaki yangının akıbeti ne oldu?

0

Türkiye‘nin güneydoğu illerini şiddetle sarsarak ağır yıkıma yol açan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki Kahramanmaraş ve 6,5 ile 6,4 büyüklüğündeki Gaziantep depremleri, Hatay‘ın İskenderun ilçesindeki uluslararası limanda da yangın çıkmasına yol açtı.

Yaklaşık bir buçuk gün boyunca devam eden yangının çıkma sebebi tam olarak belirlenemezken, zaman zaman alevlerin boyu metrelerce yükseldi ve dumanlar gökyüzünü siyaha boyadı.

Yoğun kara dumanlar, ilçede yetersiz ekipman, az sayıdaki kurtarma ve yardım ekibi, parçalanmış yollar, yetersiz kalan baz istasyonları ve soğuk hava koşulları nedeniyle halihazırda güçlükle yürütülen yardım çabalarını zaman zaman daha da zorlaştırdı.

İskenderun Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, öğle saatlerinde sosyal medyada yaptığı bir paylaşım ile Türk Hava Kuvvetleri‘ne ait bir uçak tarafından saat 16.30 civarında limandaki yangına müdahale edileceği bilgisini vererek vatandaşlara liman çevresinde bulunmamalarına yönelik uyarıda bulundu.

Milli Savunma Bakanlığı, akşam saatlerinde helikopterler ve bir uçak ile yangına müdahale ederek, limana yangın bombası attı.

Müdahalenin ardından bakanlık, sosyal medya hesabında “İskenderun Limanında meydana gelen yangın, Kara Kuvvetlerimize ait helikopterler ve Hava Kuvvetlerimize ait uçağın havadan müdahalesi ile söndürüldü” paylaşımını yaptı. Ancak ilerleyen dakikalarda bu paylaşımın silinmesi, yangının hala devam ettiğine işaret etti.

Gecenin ilerleyen saatlerinde farklı illerden itfaiye ekipleri ve arazözler karadan, Hatay Orman Bölge Müdürlüğü helikopterleri de havadan müdahale ederek alevleri söndürme çalışmalarına devam etti.

Sabah saatlerinde Tarım ve Orman Bakanlığı sosyal medyada yaptığı paylaşımda yangına müdahalenin Beriev yangın söndürme uçağı ve T79 yangın söndürme helikopteri ile devam ettiğini açıkladı.

‘Hasarın boyutu belirsiz’

İskenderun Limanı, Avrupa Birliği istatistiklerine göre, 2021’de taşınan malların brüt ağırlığına göre Avrupa‘nın en büyük 10’uncu limanı. 

Dünyanın en büyük nakliye şirketlerinden biri olan AP Moller-Maersk pazartesi günü yaptığı bir açıklamada, depremin yol açtığı hasar nedeniyle limandaki tüm operasyonlarını durdurduğunu söyledi.

Kopenhag merkezli şirket, bölgedeki yolların aldığı ağır hasardan ötürü tedarikçilerin kamyonlarını bölgede içerisinde ya da çevresinde hareket ettiremediklerini bildirdi. 

Maersk, İskenderun Limanı’na gitmek üzere yola çıkan konteynerleri Mersin Limanı ve Mısır‘daki Said Limanı da dahil olmak üzere yakınlardaki merkezlere yönlendirdiğini söyledi.

Şirket, kurtarma çabalarının ne kadar süreceği ve hatta hasarın boyutunun belirsiz olduğunu söyledi.

You may also like

Comments

Comments are closed.