2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİEditörün SeçtikleriKentManşetTürkiye

İskenderun: Kimse yok, hayalet gibi, çadırın ç’si yok

0
iskenderun

Merkez üssü Kahramanmaraş‘ın Pazarcık ilçesi olan 7,7 büyüklüğündeki depremde etkilenen on ilde son açıklamalara göre; can kaybı 2316’ya yükseldi. Depremin ardından artçılar yaşanmaya devam ediyordu ancak artçıların ardından Kahramanmaraş merkezli yeni bir deprem daha meydana geldi. Son deprem 7,6 şiddetinde yaşandı. Sarsıntı birçok ilden hissedildi. Depremin en çok hissedildiği şehirlerden biri de Hatay oldu. Hatay için on binlerce insan sosyal medyadan yardım çağrısında bulundu. Depremden onlarca saat sonrasında bile bölgeye arama kurtarma ekiplerinin gelmediği bildirildi. Birçok insan enkaz altından konum bildirmesine rağmen vatandaşlar için ekipler sevk edilemedi.

İskenderun ilçesi çöken İskenderun Devlet Hastanesi ile birlikte daha da zor bir yıkım tablosu haline geldi. Birçok vatandaş AFAD ekiplerinin olay yerine gelmemesi nedeniyle ülkenin dört bir yanından seferber olarak bölgeye gitmeye çalıştı. İskenderun tam bir can pazarı haline geldi.

Koordinasyon yok, vatandaşlar enkazları kendileri kazıyor

Bölgede internet ve elektrik kullanımında da sorunlar olduğu için bölgedeki insanlara ulaşmak bir hayli zor. İskenderun’da bulunan fotomuhabiri Serdar Özsoy, ilçenin tam bir hayalete döndüğünü aktardı.

Vatandaşların gece ateş yakarak ısındığını belirten Özsoy, birçoğunun da enkazın altında kalan yakınlarını battaniyelere sarılarak gece boyunca enkaz önünde beklediğini söyledi:

“İnsanlar geceyi sokakta geçirdi. Çadırları yok. Ateş başındaydılar. Ya araçlarında ya kamyon kasalarında geceyi geçirdiler. Ateş yakarak ısınmaya çalıştılar.”

AFAD ekipleriyle birlikte bölgeye bazı ekiplerin sevk edildiğini ancak sayının yıkılan binalardan çok daha az olduğunu aktaran Özsoy, hala kontrol edilmemiş çok fazla enkaz olduğunu ve profesyonel bir ekibin müdahale edemediği çok fazla yıkılan bina olduğunu bildirdi.

İskenderun’da çaresiz kalan vatandaşlar yakınlarını enkaz altından çıkarmak için bizzat kendileri müdahalede bulundu. Vatandaşları koordine edecek ve bilgi verecek kimse görülmedi. Özsoy, İskenderun için “Hayalet biçimde, hasarlı bina da çok fazla; içine girilemeyecek şekilde. İskenderun’un yüksek kesimlerinde kayalık olan bölgeleri daha sağlam ama düz olan ova kısmı hasar almış durumda” dedi.

Sürekli ambulans seslerinin geldiği ilçede artçılarsa devam ediyor. Yıkılan İskenderun Devlet Hastanesi’nin civarında insanların tedaviye alındığı belirtiliyor. Özsoy, barınma ihtiyacına ilişkin oldukça net bir tablo oluşturacak şu ifadeleri kullanıyor:

“Çadırın ç’si yok burada.”

 

You may also like

Comments

Comments are closed.