Yeni bir araştırma, ısı pompalarının soğuk ve sıfırın altındaki sıcaklıklarda petrol ve gaz gibi fosil yakıt bazlı ısıtma sistemlerinden iki ila üç kat daha verimli olduğunu ortaya koyuyor.
Isı pompaları halihazırda birçok net sıfır senaryosunda karbonsuzlaştırma için temel ısıtma teknolojisi olarak tanımlanıyor ve bu yeni araştırma sadece fosil bazlı sistemlere kıyasla üstün verimliliklerini değil aynı zamanda soğuk havadaki etkinliklerini de doğruluyor.
Oxford Üniversitesi ve Regulatory Assistance Project (RAP) tarafından hazırlanan ve enerji araştırma dergisi Joule‘de yayımlanan makaleye göre, Kuzey Amerika, Asya ve Avrupa‘daki yedi saha çalışmasından elde edilen verileri kullanan araştırma, ısı pompalarının 0°C‘nin çok altındaki sıcaklıklarda bile yanmalı veya dirençli elektrikli ısıtma teknolojisinden iki ila üç kat daha verimli olduğunu gösteriyor.
Hatta ısı pompaları -30°C‘ye yaklaşan sıcaklıklarda bile fosil yakıt bazlı rakiplerinden önemli ölçüde daha iyi performans sergiliyor.
Bulgular, soğuk hava performanslarını sorgulayan bazı medya haberlerinin aksine, standart ısı pompalarının neredeyse tüm Avrupa evleri için uygun olduğunu gösteriyor.
Isı pompası kullanımı 2022 yılında yüzde 11 oranında arttı ve bazı ülkeler son 12 ayda ısı pompası pazarının iki katından fazla büyüdü.
Uzmanlar, Avrupa Birliği‘nin 2030 iklim ve enerji hedeflerine ulaşabilmesi için ısı pompaları tarafından sağlanan ısının gelecek 10 yıl içinde en az üç katına çıkması gerektiğini söylüyor.
RAP Kıdemli Danışmanı Duncan Gibb:
“Bu araştırma, ısı pompalarının her Avrupa ülkesinde yaygın olarak kullanılmaması için hiçbir teknik neden olmadığını ortaya koymaktadır. Bu yeni bulguya, ısı pompasına geçtikten sonra her beş haneden dördünün konforunun arttığını gösteren geçmiş araştırmalar da eşlik ediyor.”
RAP Avrupa Programları Direktörü Jan Rosenow:
“Bu araştırma, ısı pompalarının mümkün olduğunca hızlı bir şekilde yaygınlaştırılması için doğru çerçevelerin sağlanması konusunda politika yapıcılara güven aşılamalıdır.”
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Enerji Analisti Yannick Monschauer:
“IEA’nın Teknoloji İşbirliği Programı kapsamındaki işbirlikçiler de dahil olmak üzere araştırma ve geliştirme alanındaki sürekli çabalar sayesinde üreticiler soğuk iklimlerde çok verimli çalışan özel ısı pompaları geliştirmiştir. Dünya çapında, ısı pompalarının ısıtma ekipmanı satışlarındaki payı, daha soğuk iklimlerde dağıtım da hızlandıkça, bugünkü politikalar altında 2030 yılına kadar iki kattan fazla artacaktır.”
Isı pompası, karbon emisyonlarında büyük ölçekli azalmalar sağlama potansiyeline sahip, düşük karbonlu bir ısıtma teknolojisi.
Bu sistem, dış ortam havasından, sudan veya topraktan alınan ısıyı bir binanın iç kısmına taşımak ve suyu ısıtmak için elektrik kullanıyor. Bu süreçte onları çalıştırmak için gereken her bir elektrik birime karşılık üç ila dört birim ısı sağlayan ısı pompaları, fosil yakıtlara kıyasla oldukça verimli.
Yakın zamanda yürütülen çalışmalar, ısı pompasının yüksek verimi sayesinde binalarda ısınma için en uygun teknoloji olduğuna dikkat çekiyor. Gaz kombi/kazanlarının verimi yüzde 85-90 düzeyindeyken ısı pompaları kullanılan elektriğin yaklaşık 3 ila 5 katı kadar ısı üretebiliyor.
Isı pompaları ve diğer elektrikli teknolojiler, sanayide 150-200°C‘ye kadar olan ısıtma taleplerini karşılamak için çok uygun bir seçenek. Ayrıca binaların tüm ısıtma ihtiyaçlarını da karşılayabilecek potansiyele sahip.
Düşük sıcaklık (<200°C) gerektiren endüstriyel proseslerde tam olarak kullanılabilen ısı pompaları ve diğer elektrikli teknolojiler, yüksek sıcaklık ihtiyaçlarında ise fosil yakıt tüketimini azaltmak için ön ısıtıcı olarak da kullanılabiliyor.
Isı pompalarının COP olarak tanımlanan ısı performans katsayısı (elde edilen ısı enerjisi ile tüketilen elektrik enerjisi arasındaki oran) değerlerinin pratikte 2,5-3,5 arasında olması sebebiyle elektriğin fosil yakıtlara göre fiyat dezavantajı da ortadan kalkıyor.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…