Yerel

İşgaliye yasağının nedeni otel mi?

0

Beyoğlu’ndaki kafe, bar ve restoranların açık alandaki masa ve sandalyelerinin kaldırılması şeklinde kendini gösteren ve bugün itibarıyla 68. gününü dolduran “işgaliye yasağı”nın altında farklı bir yapılanma ortaya çıkıyor.

Cumhuriyet Gazetesi’nden Meltem Yılmaz’ın haberine göre; İstiklal Caddesi ve paralelindeki sokaklarda eğlence amaçlı kullanılan 30 mekânın bulunduğu binaya; apart otel ve hostel tarzı otellere dönüştürülmesi için ruhsat verildiği, 300 kadar eğlence mekânının bina sahibine de teklif götürüldüğü öğrenildi.

Tarlabaşı’ndaki kentsel dönüşüm projesi çerçevesinde evlerin tahliye edilmesinin ardından eğlence hayatının kalbi sayılan Beyoğlu’nda da adı henüz konmamış bir dönüşüm yaşanıyor. Beyoğlu’nda bulunan mekânların açık alandaki masa ve sandalyelerinin kaldırılmasına yetkililer tarafından gerekçe olarak “işgaliye yasağı” gösterilse de buradaki mekân işletmecileri, bölgenin otel alanına dönüştürülmeye başladığını iddia ediyor.

Son bir yılda 300 teklif

Başta Ayhan Işık Sokak, Erol Dernek Sokak ve Kocaağa Sokak olmak üzere Beyoğlu 1. bölgede eğlence amaçlı kullanılan 30 kadar bina; son dönemde apart otel, butik otel ve hostele dönüştürülmüş durumda. Yanı sıra aynı bölgede 300 kadar eğlence mekânına da son 1 yıl içinde bu yönde bir teklif götürüldüğü öğrenildi.

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Beyoğlu Eğlence Yerleri Derneği (BEY- DER) Başkan Yardımcısı Tahir Berrakkarasu, Beyoğlu’nun 5 yıl içinde “oteller bölgesi” olacağını iddia ederek eğlence mekânı sahiplerini gönüllü tahliye etme yönünde strateji yürütüldüğünü söyledi.

Rakamlar uçuk…

“Bugün Beyoğlu’nda esnaf bitmiş durumda, misafirler şikâyetçi, turistler hayretler içinde” diyen Berrakkarasu, şöyle devam etti: “Beyoğlu 1. bölgedeki eğlence mekânları tahliye edilmeden bu binalar otele dönüştürülemeyecekti. Ancak gürültü kopmaması için de mekânların kendi rızalarıyla tahliye edilmeleri gerekiyordu çünkü hepsinin ruhsatı var. Bu nedenle de işgaliye yasağı adıyla bir uygulama başlatılarak mekânların zarar etmesi ve kendi istekleri ile tahliye edilmeleri sağlanmaya çalışılıyor. Eğlence mekânlarına uçuk rakamlar teklif ediliyor.”

Beyoğlu Belediyesi’nden bir yetkili ise bölgenin oteller bölgesine dönüştürülmesi için çalışmalar olduğu yönündeki iddiaları yalanladı.

Bu arada Beyoğlu’nda açık alanda masa ve sandalye barındıran mekânlara ceza kesilmeye de başlandı. 75 liralık ilk ceza, cumartesi gecesi Erol Dernek Sokak’ta bir kafeye kesildi.

More in Yerel

You may also like

Comments

Comments are closed.