İklim KriziManşet

“Irmageddon” yıkıp geçiyor: Florida’da en az 5 kişi hayatını kaybetti

0

Türkiye saatiyle 26 Temmuz sabahı Meksika Körfezi’nde oluşarak Teksas eyaletinin güney kesimini vuran Irma Kasırgası Karayipler, Dominik Cumhuriyeti, Kosta Rika ve Küba’dan sonra ABD’nin Florida eyaletinin güneybatı kıyılarına ulaştı. Daily Mail, kasırga felaketini Armageddon filminden esinle “Irmageddon” başlığıyla duyurdu. Eyalette 3’ü araba kazasında olmak üzere en az 5 kişinin öldüğü bildirildi.

Saatte 250 kilometre hızla Key West’i vuran Irma, yoluna Marco Adası, Fort Myers, Tampa, Naples ve Miami üzerinden devam etti. Miami kentinin bazı bölgeleri sular altında kaldı. Kasırga sonucu oluşan dalgalar 5 metreye yükseldi. Selde Miami kenti ve Miami-Key West arasındaki karayolu ulaşıma tamamen kapandı. Şiddetli rüzgar nedeniyle ağaçlar devrildi, evlerin çatıları uçtu. Hava ulaşımı sekteye uğradı. Uluslararası Miami Havalimanı’nın bugün de kapalı kalacağı bildirildi. THY da bugünkü Miami seferinin karşılıklı olarak iptal edildiğini duyurdu.

Kentte sokağa çıkma yasağı ilan edildi. 3,4 milyonu aşkın kişi elektriksiz kaldı. Sokağa çıkma yasağını fırsat bilen 12 yağmacı gözaltına alındı. Florida eyaletinde 5 milyon 600 bin kişinin tahliye çalışmaları sürüyor.

“Kocaman bir canavar”

Doğal afet ilanı bildirisi imzalayan ABD Başkanı Donald Trump, federal acil yardım mekanizmasının harekete geçirilmesi için onay verdi. Irma Kasırgası’nın “kocaman bir canavara” benzeten Trump, çok yakında Florida’yı ziyaret edeceğini duyurdu. ABD Ulusal Meteoroloji Dairesi Florida eyaleti için olası hortum alarmı verdi.

Öte yandan, Türkiye’nin Miami Başkonsolosluğu tarafından yapılan açıklamada, “Kasırgadan etkilenen vatandaşların mekan, sığınak, barınak ihtiyaçları üzerine temas halinde olmak için verilen e-mail adresine mail atmalarını rica ediyoruz” denildi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise Fransa ve Hollanda’nın adası St Martin’i ziyaret edecek.

Irma Orlando’ya doğru ilerlerken hızı saatte yaklaşık 135 kilometreye ve kasırga sınıflandırması Kategori 1’e düştü.

Atlantik okyanusunda bugüne dek görülen en kuvvetli tropikal fırtına olan Irma kasırgası nedeniyle en az 28 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Kasırga ardında ağır maddi hasar bıraktı. Irma ve Harvey Kasırgaları’nın ABD’ye ekonomik maliyetinin 290 milyar doları bulacağı konuşuluyor. Bu rakam ABD ekonomisinin yüzde 1,5 ‘ine denk geliyor.

Irma Kasırgası nereleri vurmuştu?

-Küba

-St Martin

-St Barthelemy

-Turks ve Caicos Adaları

-Barbuda

-Anguilla

-Puerto Rico

-İngiliz Virgin Adaları

-Amerikan Virgin Adaları

-Haiti

-Dominik Cumhuriyeti

 

(BBC, VOX, Daily Mail, Yeşil Gazete)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.