ManşetHayvan Hakları

İrlanda, Rusya’nın kıyılarında yapacağı tatbikatından endişeli: Nadir balina türlerine zarar verebilir

0
İrlandalı yetkililer, Rusya‘nın İrlanda açıklarında yapacağı tatbikatın, ender görülen mavi balinalar da dahil, denizlerdeki vahşi yaşama zarar vermesinden endişe ediyor.

İrlanda Yeşiller Partisi‘nden ülke mirası ve seçim reformundan sorumlu Devlet Bakanı Malcolm Noonan, Dublin‘deki Rusya Büyükelçisi Yury Filatov’a bir mektup yazarak yapmayı planladıkları tatbikatının denizlerdeki bazı canlı türleri için felaket olabileceği uyarısında bulundu.

Noolan tatbikatın tam olarak nasıl yapılacağını bilmemekle birlikte, deniz radarları gibi askeri cihazların çıkaracağı seslerin ispermeçet balinası, şişe burunlu balina ve mavi balina gibi ender türlere büyük zarar verebileceğini kaydetti.

Deniz radarlarının çıkardığı sesler balinalar gibi memeli hayvanların işitme duyularına zarar vererek kalıcı hasara, hatta ölüme yol açabiliyor.

Rusya’nın deniz tatbikatı gelecek ay, İrlanda’nın güneybatı kıyılarının yaklaşık 240 kilometre açıklarında yapılacak. İrlanda Savunma Bakanı Simon Coveney de hakiki mühimmat kullanılacak olan tatbikattan memnun olmadıklarını, ancak bunu engelleyecek güçleri olmadığını söylemişti.

Rusya: Kaygılar abartılı

Rusya’nın İrlanda Büyükelçisi Filatov ise kaygıları son derece abartılı bulduğunu belirterek, yapılması planlanan tatbikatın İrlanda’ya da başkalarına tehdit olmadığını söyledi. Filatov, tatbikata üç-dört geminin katılacağını ve “İrlandalı meslektaşlarına açıkladığı gibi, rahatsızlığa veya kaygıya neden olacak ya da merak edecek hiçbir şey olmadığını” ifade etti.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.