Hafta SonuKitapManşet

Irene Adler – Sherlock, Lüpen ve Ben (Siyahlı Kadın)

0

Sherlock Holmes, Sir Arthur Conan Doyle’un yarattığı dünyanın en ünlü dedektifidir. İngiliz’dir ve olayları gözlem yoluyla çözmesi ile ünlüdür. Arsen Lüpen ise Fransız roman karakteridir. Yazarı Maurice Leblanc’dan (Moris Lölo) kat be kat ünlüdür. Onun için, hırsızların piri denilebilinir. Her zaman esprili ve kibardır. Kadınları etkilemekte üstüne yoktur. Kitabın son kahramanı Irene Adler, gene Doyle’un Bohemya’da Skandal adlı Sherlock Holmes hikâyesinde ortaya çıkmış kurgusal bir karakterdir. Sherlock Holmes’un takdir ettiği ve hayranlık duyduğu tek kadındır. Oldukça zeki ve kurnaz olan Irene Adler, zekâsıyla Holmes’u alt edebilen tek kadındır.

Siyahlı Kadın kitabında kahramanlarımızın ilk gençlik yıllarına gitmekteyiz. 1870 yılında Fransız sayfiyesi olan Saint Malo’da 12 yaşındaki güzel Irene, 14 yaşındaki hazır cevap Arsen ve 16 yaşındaki zeki Sherlock karşılaşır. Gizli sığınakları olan terk edilmiş evden döndükleri sırada sahilde bir ceset bulurlar. Cesedin ceplerine taş doldurulmuştur ve cebinden “Deniz benim suçlarımı silecek” diye rengi atmış bir yazı çıkmıştır. Bu sırada onları kapüşonlu biri görür ve çocuklar cesedi bırakıp kaçarlar.

Sherlock, Lüpen ve Ben

Polise gitmek yerine cinayeti kendi yöntemleriyle araştırmaya başlarlar. Ardından sakin kasabayı karıştıran ikinci olay patlak verir. Bayan Martigny’nin (Martini) elmas gerdanlığı çalınır. Çocuklar iki olay arasında bağlantı olduğunu düşünerek araştırmalarını genişletirler.
On ikiden büyük her yaştan polisiye meraklısının zevkle okuyacağı kitabın sonunda, çocuklar cinayeti ustalıkla çözerler. Roman her tipik Holmes macerasında olduğu gibi salonda katilin açıklanmasıyla sona erer.

Alessandro Gatti

Kitabın kapağında yazar olarak Irene Adler’in adı gözükse de ben de ufak bir dedektiflik yaptım ve asıl yazarın 1975 doğumlu İtalyan Alessandro Gatti olduğunu öğrendim.

Not: Bu yazının videosunu aşağıdaki linkten Uzman Tv’den izleyebilirsiniz.

http://www.uzmantv.com/sherlock-lupen-ve-ben-nasil-bir-kitaptır

mehmet-fırat-pürselim

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.