DünyaKadınManşet

İranlı feminist gazeteciden başörtüsü tepkisi

0

İran’da başörtüsü takma zorunluluğuna karşı mücadele eden feminist gazeteci Masih Alinejad, kültüre saygı ve dayanışma niyetiyle başını örten hemcinslerini eleştirerek, ülkesinde başörtüsünün kadınlar için en görünür baskı aracı olduğunu hatırlattı.

Masih Alinejad, Batılı feministlerin başörtüsü takarak evrensel hak ve özgürlükler mücadelesine zarar verdiklerini söyledi.

İranlı feminist gazeteci Masih Alinejad, Batılı hemcinslerini başörtüsü konusunda eleştirdi. Alinejad, Tahran’ı ziyaret eden kadın siyasetçilerin ‘kültüre saygı’, Yeni Zelanda Başbakanı’nın ‘Müslümanlarla dayanışma’ gerekçesiyle başını örterken kadına karşı en görünür baskı aracını kullandıklarına dikkat çekti. ‘İslam kültürüne saygı’ gibi nedenlere dayanarak başını örten Batılı feministleri de “evrensel hak ve özgürlükler mücadelesine zarar verdiklerini” söyleyerek eleştirdi.

İran’da kadınları örtünmeye zorlayan İslamcı yasalarla mücadele eden ‘Benim Gizli Özgürlüğüm’ hareketinin kurucusu, kadınları kamusal alanda örtüleri çıkarıp bunu görüntülemeye ve sosyal medyada paylaşmaya teşvik eden ‘Beyaz Çarşamba’ eylemlerinin örgütleyicisi olan Alinejad, İran’dan kaçmadan önce hapse mahkum edilmişti.

Sputnik’in aktardığı habere göre, hem İran hem de Suudi Arabistan’da kadınların örtünme dayatmasına karşı verdikleri mücadelede Batılı feministler tarafından yalnız bırakıldığını vurgulayan Alinejad şunları söyledi: “İran’ı ziyaret eden kadın siyasetçiler, turistler, sporcular, sanatçılar, oyuncular, hepsi de güzel ülkeme gittiklerinde bunun kültürel bir mesele olduğunu söylüyor, İran kültürüne saygıdan takıyoruz diyorlar. Size açıkça belirteyim: Ayrımcı bir yasanın bizim kültürümüzün bir parçası olduğunu söylemek, bu bir ulusa hakaret etmektir.

Başta Başbakan Jacinda Ardern olmak üzere, Yeni Zelandalı kadınlar, ülkelerindeki ırkçı cami baskınını kınamak ve Müslümanlarla dayanışmak üzere başörtüsü takmıştı.

Ardern’e tepki

Alinejad, Yeni Zelanda’da Avustralyalı bir ırkçının iki camide 51 kişiyi öldürmesinin ardından Başbakan Jacinda Ardern’in Müslümanlarla dayanışma ve kültürlerine saygı göstermek adına başını örtmesi ve pek çok kadının aynı şekilde destek vermesine de tepki gösterdi: “Ardern’in Müslüman toplumuna gösterdiği şefkate hayranlık duyuyorum, ama dayanışma göstermek gerekçesiyle başını örttüğünü görmek kalbimi kırdı. Çünkü pek çok ülkede Müslüman kadınların ezilmesinin en görünür simgesini kullandınız. Bu yüzden onları aynı zamanda zorunlu başörtüsüne karşı mücadele ettikleri için dövülen, hapsedilen, cezalandırılan kadınlarla, bizimle, kız kardeşliklerini ve dayanışmalarını göstermeye davet ediyorum.”



More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.