Dünya

İran’dan yanıt: ABD ordusunu terör örgütü ilan etti, yeni model santrifüjler yolda

0


İran Milli Güvenlik Yüksek Konseyi, Devrim Muhafızları’nın yabancı terör örgütleri listesine dahil edilmesine karşılık, CENTCOM’u terör örgütü listesine aldı. Cumhurbaşkanı Ruhani de ‘ABD daha fazla baskı kurarsa, IR8 santrifüjler geliştireceğiz’ dedi. 


Uranyumu zenginleştirmek için kullanılan son nesil IR8 santrifüjlerinin, bir önceki versiyonuna göre 15 kat daha güçlü olduğu ifade ediliyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın ordunun bir parçası olan Devrim Muhafızları’nı ABD’nin yabancı terör örgütleri listesine eklendiğini duyurması, İran’da büyük tepki topladı.  İran Milli Güvenlik Konseyinden yapılan yazılı açıklamada, ABD hükümet i”terörizmin destekçisi” olarak nitelendirilirken, ABD Merkez Kuvvetlerinin (CENTCOM) ve onunla bağlantılı güçlerin terör örgütleri listesine alındığı belirtildi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Bu asılsız karar bölgesel ve evrensel güvenlik ile barış için tehlikelidir. Ayrıca uluslararası hukuk ile BM kararlarının da ihlalidir. DMO, bölgedeki müttefikleriyle birlikte El Kaide, İŞİD, Nusra ve diğer terör örgütlerine karşı mücadele etmiştir.”

Beyaz Saray’dan önceki gün Trump adına yapılan yazılı açıklamada, “Devrim Muhafızları Ordusu, İran hükümetinin küresel terörizm kampanyasını yönlendirme ve uygulama konusundaki ana aracıdır” ifadelerine yer verilmişti.

Ruhani’den geliştirilmiş santrifüj açıklaması

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de bugün, Washington’un baskıyı sürdürmesi halinde ülkesinin IR-8 adı verilen ve uranyum zenginleştirmede kullanılan yeni model santrifüjleri geliştireceğini duyurdu. İran Nükleer Teknoloji Günü kutlamaları kapsamında konuşan Ruhani, ABD’nin İran Devrim Muhafızları Ordusu’nu yabancı terör örgütleri listesine almakla hata ettiğini zira bu adımın İranlıları tek çatı altında toplayacağını savundu.

Ruhani, “Devrim Muhafızları Ordusu, gerek yurt içinde gerekse Suriye’den Irak’a, Ortadoğu’nun birçok yerinde her zaman için teröristlere karşı savaştı ve terörle mücadelede İran’ın en etkin gücü oldu” ifadelerini kullandı.

İran, 5+1 ülkeleriyle yapılan nükleer anlaşma kapsamında IR8 model santrifüjlerin test edilmesini askıya aldığını bildirmişti. Son nesil santrifüjlerin (IR8) bir önceki versiyonuna (IR6) göre 15 kat daha güçlü olduğu ifade ediliyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.