DünyaManşet

İran’da reformistlerin seçim başarısı

0

iranİran’da Cuma günü yapılan seçimlerin kesin olmayan sonuçlarına göre reformistler önemli bir başarı elde ettiler.

Seçmenler 290 üyeli Parlamento ve 88 koltuklu Uzmanlar Meclisi için oy kullandılar. Yüksek bir katılım gözlenen seçimlerde oy verme süresi üç kez uzatılmak zorunda kalındı.

İlk sonuçlara göre Tahran’da Parlamentonun 30 üyesinin tamamı  mevcut Cumhurbaşkanı Ruhani  ve eski Cumhurbaşkanlarından Rafsancani’nin desteklediği reformistler tarafından kazanıldı.

Diğer bölgelerden kesin sonuçlar gelmemesine rağmen reformistler ve ılımlı bağımsızların eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın desteklediği listeye üstünlük sağlaması bekleniyor. Kesin seçim sonuçları Salı günü açıklanacak.

Merakla beklenen seçim sonuçları Ruhani yönetiminin Batı ile vardığı nükleer anlaşma için referandum özelliği taşımaktaydı. Varılan anlaşma ile ambargonun sona erecek olması sonucu ekonomini iyileşeceği beklentisi reformistlere seçim başarısını getirdi. Reformistler Batıdan izole bir hayat yaşamak istemeyen özellikle kentli genç nüfustan destek buldu.

İran’da 30 yaşın altındakilerin nüfusun yüzde 60’ını oluşturduğu ve gençler arasında işsizliğin yaygın olduğu biliniyor.

Seçimler sonucu Parlamentoya sadece 8 kadın milletvekili girebilecek.

Seçimlerde Rafsancani ve Ruhani’nin Uzmanlar Meclisi için en yüksek oyu alması Hamaney sonrası İran için değişim ümidini de artırdı. 8 senelik bir dönem için seçilen uzmanlar Meclisi üyeleri Parlamentonun yasama faaliyetlerini dine uygunluk açısından denetliyor. Daha önemlisi bu dönemde Uzmanlar Meclisinin yaşlanan ve sağlık sorunları yaşadığı bilinen mevcut dini lider Ali Hamaney’in yerine yeni bir dini lider seçmesi bekleniyor.

Seçimler için 12 000 kişi  adaylık başvurusunda bulunmuş, bunların yarısı Uzmanlar Meclisi tarafından veto edilmişti. Veto edilen adaylar arasında İran İslam Devriminin lideri Humeyni’nin reformcu olarak bilinen torunu da bulunmaktaydı.

Seçim zaferi ile Cumhurbaşkanı Ruhani’nin halktan güven oyu alarak reformlar için elini güçlendirdiği  yorumları yapılıyor. Nükleer anlaşma ile yeni bir döneme giren İran’ın seçimler sonrası Batı ile ilişkilerini daha da geliştirmesi bekleniyor.

 

Yeşil Gazete

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.