Dünyaİnsan HaklarıLGBTİ+Manşet

İran’da LGBTİ+ aktivisti iki kadına idam cezası

0

İran‘ın Urmiye şehrindeki bir mahkeme, 31 yaşındaki Zahra Seddiqi Hamedani ve 24 yaşındaki Elham Choubdar adlı kadınlara “yeryüzünde fitne çıkarmaktan” suçundan idam cezası verdi.

Norveç merkezli Hengaw İnsan Hakları Örgütü, kadınların “eşcinselliği ve Hıristiyanlığı teşvik etmekle” ayrıca “İslam Cumhuriyeti rejimine muhalif medya ile iletişime geçmekle” suçlandıklarını açıkladı.

İRAN: Ceza, aktivizm faaliyetlerinden değil, insan kaçakçılığı yüzünden

İran yargısı,  idam cezalarını doğruladı. Ancak kadınların aktivizm faaliyetleri nedeniyle değil “insan kaçakçılığı” nedeniyle idam cezası aldığını iddia etti.

İran yargısının resmi yayın organı Mizan‘da da “İnternette yayımlanan haberlerin ve söylentilerin aksine hükümlüler, genç kadınları ve kızları kandırarak bölgedeki ülkelerden birine kaçırmakla suçlandı” denildi.

Hengaw İnsan Hakları Örgütü, idam cezası alan kadınlardan Seddiqi Hamedani’nin İran’ın Batı Azerbaycan eyaletindeki Kürt nüfus ağırlıklı Nekede şehrinden olduğunu belirtti.  Örgüt Hamedani’nin Ocak 2021’de Türkiye‘ye iltica etmek amacıyla sınırı geçmek isterken İran Devrim Muhafızları tarafından yakalanarak gözaltına alındığını da kaydetti.

Elham Choubdar ise Urmiye şehrinden.

İran yasalarına göre eşcinsellik bir suç ve cezası kırbaçlanmaktan idam cezasına kadar değişkenlik gösterebiliyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.