KadınManşet

İran’da başörtüsü zorunluluğuna karşı şarkı söyleyen Yarrahi gözaltına alındı

0

İran‘da başörtüsü zorunluluğuna karşı söylediği şarkı nedeniyle pop şarkıcısı Mehdi Yarrahi gözaltına alındı.

İran’ın resmi haber ajansı IRNA‘nın aktardığına göre, Tahran savcılığı tarafından pazar günü verilen kararla, Yarrahi’nin dün gözaltına alındığı bildirildi.

Ülkenin yargı erkine bağlı Mizan haber ajansı da 41 yaşındaki şarkıcının gözaltına alınma gerekçesini, “İslam toplumunun ahlak ve geleneklerine karşı çıkarak yasaları ihlal eden şarkısı” şeklinde açıkladı.

Pop şarkıcısı, Farsçada “Başörtün” anlamına gelen “Roosarito” adlı parçasını cuma günü yayınlamıştı. Şarkının YouTube‘dan paylaşılan klibinde, dans eden başörtüsüz kadınların görüntüleri de yer almıştı.

Klibin başında, ülkeyi ayağa kaldıran Mahsa Amini protestolarının sloganı olan “Kadın, yaşam, özgürlük” ifadeleri de ekrana geliyor.

Şarkıcı ise Twitter hesabından pazar günü yaptığı paylaşımda, “Ağlamayın, ben bu yargıcın kabusuyum” dedi.

Mizan’ın haberinde, Yarrahi hakkında hukuki süreç başlatıldığı belirtilirken, popçunun ekimde yayımladığı Kadınların Marşı (Farsça “Soroode Zan”) şarkısı nedeniyle de yargılanabileceği belirtildi. Parçanın özellikle üniversite öğrencileri tarafından eylemlerde sık sık kullanıldığı ifade edildi.

Ne olmuştu? 

22 yaşındaki Mahsa Amini, Tahran’da 13 Eylül’de “ahlak polisi” olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra 16 Eylül’de yaşamını yitirmiş, Amini’nin ölümü ülkede yönetime karşı büyük protestolara yol açmıştı.

Norveç merkezli İran İnsan Hakları’nın protestolarla ilgili nisan ayında yayımladığı son verilere göre ise eylemlerde aralarında 48 kadın ve 68 çocuğun yer aldığı en az 537 kişi yaşamını yitirdi.

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.