DünyaManşet

İran: Yaptırımlar diplomasi yolunu tamamen kapattı

0

ABD İHA’sının düşürülmesi üzerine iki ülke arasında tırmanan krizde, Başkan Trump’ın yaptırım kararına İran’dan yanıt geldi: ABD yönetimiyle diplomasi yolu tamamen kapanmıştır.

İran, dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ve sekiz üst düzey yöneticisini hedef alan Amerikan yaptırımları üzerine ‘ABD yönetimiyle diplomasi yolunun tamamen kapandığını’ duyurdu.

ABD Hazine Bakanı Steven Munchin dün yaptığı açıklamada yaptırımların ‘İslam Devrimi Muhafızları’nın kötü niyetli bölgesel çalışmalarını yönlendiren’ bürokratik yapının tepesinde yer alan sekiz İranlı komutanı hedef aldığını ifade etmişti. Açıklamada yaptırımlar kapsamında İran’daki üst düzey yöneticilerin ABD mali sistemine ulaşımının ve ABD varlıklarına erişiminin engelleneceği belirtilmişti.Munchin, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’in de bu hafta içinde ABD tarafından yaptırım listesine ekleneceğini duyurmuştu.

ABD Başkanı Donald Trump da yaptırımları içeren başkanlık kararnamesini canlı yayında imzalarken, yaptırımların düşürülen Amerikan insansız hava aracına cevap olduğunu belirtmiş; hedefinde İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in de olduğunu açıklamıştı: “Pek çok isimle birlikte İran liderini de hedef alan çok güçlü yaptırımlar getiren başkanlık kararnamesini imzalıyorum. Bugünkü adımımız, bir İHA’mızın düşürülmesi de dahil son haftalarda İran rejiminin saldırgan birçok davranışının sonucudur.”

Trump ayrıca, ABD’nin İran’ın “teröre mali desteğini” kesmek istediğini yineleyerek, “ABD, İran’la çatışmak istemiyor. Amerika Birleşik Devletleri İran ile anlaşma yapmayı çok ister” demişti.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi, bütün bu açıklamalara ve karara Twitter hesabından yanıt verdi: ”Hamaney ve Zarif’e yönelik faydasız yaptırımlar ABD yönetimiyle diplomasi yolunu tamamen kapatmıştır.” Musevi, yaptırım kararlarının uluslararası barış ve güvenliği korumak için kurulmuş bütün küresel mekanizmaları yok ettiğini belirtti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.