Dünya

İran nükleer teknolojide yeni adım attı

0

Nükleer programıyla Batı’nın tepkisini çeken İran, yeni bir adım daha attı. Tahran yönetimi, kendi ürettiği nükleer yakıtı başkentteki Araştırma Reaktörü’nde kullanmaya başladı.

Natanz’daki tesislerde üretilen yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş uranyumdan elde edilen nükleer yakıt, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın katıldığı törenle Tahran’daki Araştırma Reaktörü’ne yüklendi.

Bu reaktöre yakıt temini için Türkiye ve Brezilya’nın girişimiyle önceki yıl imzalanan Tahran anlaşması ve sonrasındaki müzakereler sonuç vermemişti. İran, takas ya da satın alma yoluyla Batı’dan yakıt temin edilememesi üzerine kendi yakıtını üretme kararı almıştı.

Bu arada İran, nükleer müzakerelere yeniden başlanması önerisini içeren Avrupa Birliği Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’un mektubuna olumlu cevap verdi. Tahran yönetimi, Birleşmiş Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri ve Almanya’dan oluşan ’5 artı 1’ grubuyla nükleer müzakerelere hazır olduğunu duyurdu.

Öte yandan İran, uranyumu yüzde 3,5 oranında, daha hızlı zenginleştirecek yeni nesil santrifüjleri Natanz’daki uranyum zenginleştirme tesislerine yerleştirilmeye başladı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.