DünyaManşet

İran asıllı bilim insanı hakkındaki idam kararı onandı

0

İran Yüksek Mahkemesi, İran’da idama mahkum edilen İran asıllı İsveç vatandaşı bilim insanı Ahmed Rıza Celali’nin cezasını onadı. Alman DW haber sitesine göre Başsavcılık, Celali’nin hakkındaki casusluk iddialarını kabul ettiğini açıkladı.

İran Yüksek Mahkemesi’nin, İran’da idama mahkum edilen bilim insanı Ahmed Rıza Celali’nin cezasını onamasının ardından açıklama yapan Tahran Başsavcısı Abbas Caferi Dolatabadi, Celali’nin İran’ın nükleer programı ve savunma stratejisiyle ilgili gizli bilgiler içeren dokümanları ve İranlı nükleer bilimcilere dair verileri yabancı istihbarat birimleriyle paylaştığını kabul ettiğini açıkladı. Celali’nin İran’ın askeri ve nükleer tesisleri hakkında hassas bilgileri para ve İsveç’te oturum hakkı karşılığında sağladığını söyledi.

İnfazın ne zaman gerçekleşeceği ile ilgili bilgi yok.

Uluslararası Af Örgütü’nün verdiği bilgiye göre, İsveç’te yaşayan, İtalya ve Belçika’da da akademik çalışmalar yürüten İran doğumlu bilim insanı Ahmet Rıza Celali, Nisan 2016’da İran ziyareti sırasında tutuklanmıştı.

Celali’nin tutuklanması ve aldığı ceza uluslararası alanda da büyük tepki çekti. Uluslararsı Af Örgütü, Celali’nin adil yargılanmadığı ve tehdit ve işkence altında verilen ifadelerin hakkında verilen hükme temel oluşturduğunu açıkladı.

(Deutsche Welle)

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.