DünyaManşet

Iraklı göstericiler İran Konsolosluğu’nu ateşe verdi

0

Irak’ta yaklaşık iki aydır yolsuzluk, işsizlik ve kamu hizmeti yoksunluğu gibi nedenlerle hükümet karşıtı protestolar gerçekleştiren eylemciler dün gece Necef kentindeki İran Konsolosluğu’nu ateşe verdi. Irak hükümet yetkilileri tarafından yapılan açıklamaya göre güvenlik güçleri, konsolosluğu ateşe veren göstericilere ateş açtı. Alandaki 6 protestocu hayatını kaybederken, en az 80 kişi de yaralandı.

Sokağa çıkma yasağı

Protestocular, konsolosluk binasındaki İran bayrağını aşağı indirerek yerine göndere Irak bayrağı çekti. Konsolosluk çalışanlarının arka kapıdan güvenli bir şekilde çıkarıldığı ve kimsenin yara almadığı belirtildi. Olaylardan sonra Necef’te sokağa çıkma yasağı ilân edildi.

3 köprü göstericilerin kontrolünde

Güvenlik güçleri ve hastane yetkililerinden yapılan açıklamada Bağdat’taki tarihi El Raşid Caddesi’nde ise güvenlik güçlerinin açtığı ateşte en az iki protestocu öldü 35 kişi ise yaralandı. Stratejik konumdaki Ahrar köprüsünün bitişiğindeki caddede hafta boyunca birçok şiddet olayı yaşanmıştı. Bağdat’taki merkezi öneme sahip üç köprü göstericilerin kontrolünde bulunuyor. Göstericiler Çarşamba günü güvenlik güçlerini durdurmak için Ahrar köprüsünde otomobil lastiklerini ateşe vermişti.

En az 350 kişi öldü

Yolsuzluk, yüksek orandaki işsizlik ve kamu hizmeti yoksunluğu gibi sebeplerle sokağa çıkan halk 1 Ekim tarihinden bu yana ülkenin birçok yerinde hükümet karşıtı protestolar gerçekleştiriyor. Irak hükümeti tarafından işsizliğe dair getirilen çözüm önerileri bir işe yaramamış göstericiler “Başbakan ve yozlaşmış parti sistemi devrilmedikçe protestolara devam” açıklamasını yapmıştı.  İki aydır süregelen gösterilerde en az 350 kişi öldü, binlerce kişi ise yaralandı.

 

 

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.