Ekolojik YaşamManşet

İnternetten alınan kıyafetlerin yarısı iade ediliyor

0

İnternet üzerinden giysi alışverişi, tekstil tüketimini ve taşıma emisyonlarını artırmanın yanı sıra, çevreye bir de ‘iade’ süreçleri ile baskı yapıyor.

GlobalData analizine göre, Birleşik Krallık‘ta online alışverişlerle alınan kıyafetlerin yüzde 50’si, yani satın alınan her kıyafetten biri iade ediliyor ve bu oranın 2025 yılına kadar yüzde 9 artması bekleniyor.

The Guardian‘dan Sarah Butler‘ın haberine göre, 2020’de giyim dahil olmak üzere tahmini 6,3 milyar sterlinlik satın alınan eşya, geri gönderildi.

İade edilen malların karbon emisyonlarını hesaplamak karmaşık olsa da fikir verebilecek bazı araştırmalar var: Lojistik firması Optoro‘nun ABD‘de iade edilen malların taşınmasının yılda 15 milyon tondan fazla karbondioksit emisyonu yarattığını tespit etmişti. Bu, 3 milyon otomobilin yarattığı karbon emisyonuna eşdeğer.

İade çözümleri şirketi ZigZag Global‘in CEO’su Al Gerrie‘ye göre , alışveriş yapanların yüzde 40’ından fazlası artık bir sipariş verdiklerinde en az bir ürünü iade etmeyi bekliyor. Bu oran pandemi öncesi dönemde yüzde 30 civarındaydı.

İadeler özellikle Covid karantinalarının bitmesinin ardından arttı. Kullanıcılar, emin olmak için iki ürün satın alma eğilimi gösteriyor.

GlobalData analisti Patrick O’Brien, yaşam maliyeti krizinin alışverişlerde seçiciliği artırdığına dikkat çekerek şöyle diyor:

“Yaşam maliyeti kriziyle birçok tüketici, satın alımlarında daha acımasız olacak; yalnızca uygun ve iyi kalitede olduğuna tam olarak emin oldukları ürünleri elinde tutacak.”

Bir kere giyip sosyal medyaya fotoğraf atma trendi yükselişte

Al Gerrie, ürünün iade edilmeden önce giyilmesi anlamına gelen ‘wardrobing’ ve iade edilmeden önce sosyal medyada fotoğraf paylaşmak için giyildiği ‘staging’ gibi trendlerin de yükselişte olduğuna vurgu yapıyor. Bu eğilimlerin geri gönderilen 10 öğeden birinden daha azını oluşturduğu düşünülüyor, ancak bu yine de önemli bir hacmi temsil ediyor.

Belirli bir ücretin üzerindeki siparişler için ücretsiz teslimat, ücretsiz iade gibi seçenekler; bazı firmaların ücretsiz teslimatı içeren abonelik hizmetleri, hızlı satış, kumaşlar veya bedenler hakkında sınırlı ayrıntı gibi perakende uygulamaları, iade oranlarını artıran önemli etkenler.

Firmalar da artan nakliye, işçilik ve hammadde maliyetlerinin yanı sıra çevresel etkiyle ilgili artan endişeler nedeniyle baskı altında. Bu yüzden alışveriş yapanları ürünleri geri göndermekten caydırmak için de çözümler aranıyor.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.