DünyaManşet

İnternet üzerinden isyan çağrısına dört yıl hapis cezası

0

İngiltere‘de geçen hafta yaşanan ayaklanma sonrasında devam eden yargılamalar kapsamında iki kişi internet üzerinden isyan çağrısı yapmaktan dört yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Facebook üzerinden, yaşadıkları Northwich bölgesinde “internet üzerinden isyana teşvikte etmek suçundan” hapis cezasına mahkum olan iki kişinin 21 ve 22 yaşında oldukları açıklandı.

Londra’daki olayların başlaması ardından Facebook’ta “Norwich Town’u darmadağın edelim” isimli çağrıyı yayan Jordan Blackshaw’ın yorum olarak “yaşananları dört bir yana yaymalıyız” cümlesini yazdığı bildirildi.

Hüküm giyen Perry Sutcliffe-Keenan ise Facebook çağrısında kullanıcıları 10 ağustos günü 19.00 ile 22.00 saatleri arasında isyana davet etmekle suçlandı.

İki gence hapis cezasını veren hâkimin “ülkemizi toplumsal çılgınlığın sardığı bir anda yaptığınız bu çağrılar tüyler ürpertici” dediğinin belirtilirken, iki gencin Facebook üzerinden yaptıkları isyan çağrısına karşılık veren kimsenin olmadığı bildirildi.

Bugünkü Guardian gazetesinin “Hâkimler sertleşiyor” başlığıyla verdiği konuyla ilgili haberde bazı sivil toplum kuruluşlarının bugün açıklanan kararın ölçüsüz olduğu yönünde eleştirilerde bulundukları söylendi.

İngiltere’de geçen hafta yaşanan şiddet olaylarıyla ilgili yaklaşık 1300 kişinin hâkim karşısına çıkarıldı ve bunlardan 700 kadarı göz altında tutuluyor.

Guardian’ın konuyla ilgili bir diğer haberinin başlığı ise “Polis’in akıllı telefonlara sızması isyanı zayıflattı”.

Haberde İngiliz emniyetinin olayların ilk günüde gözaltına aldığı kişilerin telefonları üzerinden, aralarında Twitter’ın da yer aldığı sosyal iletişim ağlarına girerek, süren yazışma ve hazırlıkları takip ettiği söylenmiş.

Guardian’ın haberinde emniyet yetkililerinin olaylar sırasında sosyal iletişim ağlarını devre dışında bırakmayı da düşündükleri ancak bu taleplerinin yasal olmaması sebebiyle iç işleri bakanlığı tarafından reddedildiği belirtilmiş. (BBC, Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.