ManşetSağlık

İnsanlığın plastikle ölümcül imtihanı: 80 yılda ürettiğimiz plastik 8 milyar tondan fazla

0

ABD’de yayımlanan Science Advances dergisinde yer alan bir araştırmaya göre, geçen 80 yıl içerisinde insanlık sekiz milyar tondan fazla plastik üretti ve bu rakam her yıl katlanarak artıyor.

 

Deutsche Welle’den Lukas Hansen plastik konusuna ülkelerin yaklaşımını derledi. Ruanda’da 2004’ten bu yana plastik kullanımı yasaklanmış durumda iken Kenya’da elde plastik poşetle yakalanan 37 bin euro ceza ödemekle karşı karşıya.

Özellikle Endonezya gibi ekonomisi hızla büyüyen Asya ülkelerinde plastikten oluşan çöp dağlarının haddi hesabı yok denecek düzeye ulaştı.Yüzyıllar boyunca ambalajlamada doğaya hiçbir zararı olmayan muz yaprakları kullanan Endonezyalılar plastikle tanışınca, çöp sorunuyla da karşı karşıya kaldı. Ülkede ne yasal uygulamalar ne de çöp toplayan özel şirketler olunca çöpler ya nehirlere atılıyor ya da toprağa gömülüyor.

Geçtiğimiz yıllarda Avrupa’nın çöplerini alarak bunu bir ticaret modeline çeviren Çin ise plastik çöp ithalatını durdurdu. Çin’in resmi açıklamasına göre, bu uygulamanın durdurulma nedeni Çin’in doğayı korumak istemesi.

AB Komisyonu yasal uygulamalar getirerek çöp sorununa 2030 yılına kadar bir çözüm bulmaya çalışıyor. AB’nin stratejisi daha az plastik, daha çok geri dönüşüm. Ancak bunu yasalara dökmek üye ülkelerin sorumluluğunda.

Ruanda’da 2004 yılından beri plastik poşet kullanmak yasak. Sokağa plastik şişe atanlara para cezası var. Bu nedenle Ruanda Afrika’nın en temiz ülkesi.

Kenya’daki yaptırımlar ise daha sert. Kenya’da elinde bir plastik poşetle yakalanırsanız 37 bin euro ceza ödemek zorundasınız ya da en kötü ihtimalle 4 yıl hapis cezası alırsınız.

Avrupa Birliği tarafından gündeme alınan uygulamalar ile ise yakın zamanda marketlerde plastik poşetler olmayacak. “Coffee- to- go” bardakları ‘mümkünse’ kullanılmayacak

 

(DW Türkçe)

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.