Manşetİklim Krizi

İnsanlığın son umudu Nuh’un gemisinde sıcaklık rekoru kırıldı

0

Norveç Meteoroloji Enstitüsü, Norveç’te yer Arktik takımadası Svalbard‘daki sıcaklıkların 24 Temmuz Cuma günü 21.7 santigrat dereceye ulaşarak sıcaklık rekoru kırdığını açıkladı.

Bu yarımadanın en önemli özelliklerinden biri ise ‘insanlığın son umudu’ olarak nitelendirilen Küresel Tohum Deposu’na ev sahipliği yapması.

Svalbard adasında buzulların arasındaki bir dağın 130 metre derinliğine inşa edilen ambar, önemli tohumların savaş, doğal felaket gibi durumlar karşısında güvenliğini sağlamayı amaçlıyor.

Nuh’un gemisi

Bir dağın içerisine oyulmuş olan ve içinde gezegenimizin dört bir yanından getirilen 500 milyondan fazla bitki türünün bulunduğu yapı, Nuh’un gemisi işlevi görerek olası bir felakette bitki tohumlarının yok olmasına mani olmak amacıyla inşa edildi.

Arctic Today’in aktardığına göre Norveç Meteoroloji Enstitüsü tarafından hazırlanan raporda adanın dünyanın geri kalan bölgelerinden çok daha hızlı bir şekilde ısındığına dikkat çekildi.

Ortalama sıcaklığın beş derece üzerinde

21.7 santigrat derecelik sıcaklığın kaydedildiği Svalbard’da daha önce kaydedilen en yüksek sıcaklık 21.3 santigrat ile 1979’da yaşanmıştı.

Norveç İklim Araştırmaları Merkezi, geçen Şubat ayında Svalbard’daki ortalama sıcaklıkların 1970’lerin başından beri 3 ila 5 derece arasında artış gösterdiğini duyurmuştu.

Bilim insanları küresel sera gazı emisyonları bu hızda tırmanmaya devam ederse bu bölgedeki sıcaklıkların 2100 yılına gelindiğinde ortalamanın 10 derece üzerine çıkabileceği uyarısında bulunuyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.