Küba‘nın ardından ABD’nin Florida eyaletini büyük hasara uğratan Ian Kasırgası, ABD tarihinin en büyük beşinci kasırgası olarak tarihe geçti.
Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş, 2100 yılına kadar küresel ölçekte bu tip tropikal siklonların şiddetinin yüzde 5 ila 11, sıklığının ise yüzde 5 ila 35 artabileceğini söyledi.
Ian Kasırgası’nın bir tropikal siklon olduğunu açıklayan Türkeş, bölgedeki tropikal siklon oluşumuna uygun meteorolojik ve atmosfer koşullarının varlığının yanı sıra, deniz suyu sıcaklığının 27 derecenin üzerine çıktığı bir süreçte meydana geldiğinin altını çizdi.
Bu yıl deniz yüzeyi sıcaklıklarının uzun yıllar ortalamalarından daha yüksek olduğuna dikkati çeken Türkeş, tropikal siklon bölgelerinde ve batı-kuzeybatı Atlantik‘te bu aylarda olmaması gereken yüzey sıcaklıkları olduğunu hatırlattı:
“Orta Atlantik’ten Meksika Körfezi’ne kadar olan geniş bir coğrafyada deniz yüzeyi sıcaklıkları 27 ile 32 derece arasında. Oluşan bir tropikal alçak basıncın ya da tropikal fırtınanın, çok hızla yüksek kategorili yıkıcı bir kasırgaya dönüştüğünü, bunun da şiddetli yağış ve fırtına kabarmalarıyla ciddi afetlere yol açtığını görüyoruz.”
Türkeş, deniz yüzey sıcaklıklarının bu konudaki önemini şöyle açıkladı:
“Atmosfere daha fazla su buharı verilmesiyle atmosferin enerjisini artırmış oluyorsunuz. Bir tropikal siklon oluştuğunda daha sıcak bir dünyada, deniz yüzey sıcaklığının, buharlaşmanın daha yüksek olduğu bir dünyada, gelecek yüksek çözünürlüklü dinamik iklim modellerine göre, tropikal siklonların küresel ortalama sıklığında yüzde 5 ile 35 arasında artış olması bekleniyor.”
İklim değişikliği senaryolarına dayalı yüksek çözünürlüklü dinamik iklim modelleri, aslında kuvvetlenen sera etkisinin, ormanların yok edilmesinin, yeryüzünün fiziki coğrafyasının bozulması sonucunda oluşan insan kaynaklı iklim değişikliğinin, şiddetli hava ve iklim olayları ile afetlerin gelecekte daha fazla, daha şiddetli olabileceğini gösteriyor.
Türkeş, Karayip Denizi ve Meksika Körfezi‘ndeki tropikal siklonların, şiddetli hava olaylarına, şiddetli fırtınalara, şiddetli ya da aşırı yağışlara ve kıyısal taşkınlara-su baskınlarına neden olan fırtına kabarması gibi olaylara yol açarak bir kasırgaya dönüşebileceği öngörüsünde de bulundu.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…