Birleşmiş Milletler’e göre bugün dünyada 21 milyon kişi insan ticareti ve kaçakçılığının kurbanı durumunda. Binlerce insanın köleliğe mahkum edildiği, fuhuşa zorlandığı, bedavaya çalıştırıldığı ya da organ mafyasına teslim edildiği Arjantin’de de insan kaçakçılığı oldukça yaygın.
Kurban profili genellikle ülkenin kuzeyindeki fakir bölgelerden, diğer Latin Amerika ülkelerinden ve Karayiplerden ülkenin başkenti Buenos Aires basta olmak üzere diger büyük şehirlere gelen kadınlar veççogunlukla reşit olmayan genç kızlardan oluşuyor. Kaçakçılar genellikle kurbanlarını sahte çalışma izinleriyle ağlarına düşürüp fuhuşa zorluyorlar. Bunun dışında kadınların, aileleri tarafından kaçakçılara satıldığı durumlarla da karşılaşılabiliyor.
Arjantin, 2000 yılında Palermo’da onaylanan, insan ticareti üzerine oluşturulmuş Birleşmiş Milletler protokolünün 117 imzacı ülkesinden bir tanesi. Ayrıca Arjantin’de anayasa kaçakçılar için üç ile on beş yıl arasında hapis cezası öngördüğü halde insan ticareti ve kaçakçılığı oldukça yaygın. Hükümetin istatistiklerine göre 2008 yılından bu yana beş bin insan kaçakçıların elinden kurtulmuş. Lakin bir sivil toplum kuruluşu olan Le Madres hükümetten konuyla ilgili daha çok şey yapmasını bekliyor.
Bu nedenle 24 Mart 2016 tarihinde, 1976 yılında başlayan ve yedi yıl süren General Videla önderliğindeki cunta rejiminin 40. yıl dönümünde, Le Madres katıldığı bir eylemde “ Trentamila Desaparecidas in Democrazia” (Demokrasi’de Otuz Bin Kayıp) pankartı açtı. (Desaparecidos, yedi yıllık cunta rejimi döneminde kaybolan insanlar için kullanılan bir kelime)
NiUnaMenos hareketinden Arjantinli kadınlar 8 Mart için 40 ülkenin katıldığı kadın cinayetlerini ve kadına karsı şiddeti protesto etmek için global bir grev kararı alıp uyguladılar
Fabiola, 21 yaşında ve Paraguay vatandaşı. Abisi tarafından insan kaçakçılarına satılmış ve hazırlanan sahte çalışma izniyle Buenos Aires’e, bir geneleve getirilmiş. Bekareti bir turist tarafından bin euro karşılığında satın alındıktan sonra tam üç yıl boyunca günde tam 35 erkekle ilişkiye girmek üzere zorla çalıştırılmış.
Onu zorla çalıştıran kişi tarafından da cinsel istismara uğrayan ve uyuşturucu bağımlısı haline getirilen genç kadın bir müşterisinin yardımıyla kaçmayı başarabilmiş. Tam bir ay sokakta yaşadıktan sonra doksanlı yıllarda yine insan kaçakçıları tarafından bir kızı kaçırılıp katledilen Margarita Meira tarafından kurulmuş ve seks köleliğinin yol açtığı fiziksel ve psikolojik problemlerin çözümüyle ilgilenen bir dernek olan Le Madres ( L’ong Madres) ile bağlantı kurmuş. Bugun Fabiola tam 30 kilo ağırlığında ve böbrek hastası.
Le Madres gönüllülerinden Gisele. Arkasındaki haritada son 20 yıldaki kaçırılma olaylarını ve genelevlerin yerlerini gösteren bir harita var. Bueno Aires’de tam 1.200 kaçak genelev olduğu tahmin ediliyor.
İsimsiz kadın insan kaçakçılarının başka bir kadın kurbanı. Birkaç erkek tarafından beyaz bir kamyonet ile kaçırılmış. Aynı gün ellerinden kurtulmayı başarsa bile birkac ay sonra yeniden kaçırılıp tam 3 yıl fuhuş yapmaya zorlanmıs. Kendine yeni bir hayat kurmuş ancak uyuşturucu bağımlısı ve yemek yeme bozukluğu var.
Sonia, 39 yaşında, kaçırılmadan önce, balerin olma hayali kuran 13 yaşındaki haline bakıyor. Kaçırıldıktan sonra geçirdiği üç yıllık hapis hayatından sonra kurtulmayı başarıyor ancak bir polis tarafından tekrar çalışmaya zorlandığı geneleve getiriliyor. Daha sonra bir müşterisinin yardımıyla kaçıp kurtulan Sonia ilerleyen yıllarda cinsel istismar neticesinde gebe kalıp bir erkek çocuk dünyaya getiriyor.
Margarita Meira Le Madres’in kurucusu. Kızları kaçırılmış ailelere yardım ediyor. Margarita’nın kızı doksanlı yıllarda kaçırılıp öldürülmüş. Le Madres aynı zamanda kaçıp kurtulan kadınların ve genc kızların tedavilerinin yapılması için devletten bedava destek sağlanmasıyla ilgili çalışmalar da yürütüyor.
Jimena, 27 yaşında, Dominik Cumhuriyeti vatandaşı. İnsan kaçakçıları tarafından sahte çalışma izniyle Arjantin’e getirilmiş ve burada tam bir buçuk yıl boyunca hapis hayatı yaşamış. Bugün bir işgal evinde (squatting) kalıyor ve başka bir dernek olan Kaçakçılık Kurbanları Anneleri’ inde yemek ihtiyacını karşılıyor.
Bu haber Valerio Bispuri tarafından 2015-2016 yılları arasında gerçekleştirilmiş ve İtalya’da haftalık bir yayın olan Internazionale dergisinin 1194 nuramalı sayısında fotoröportaj olarak yayınlanmıştır.
Yeşil Gazete için çeviren: Nükhet Akgün Bordignon
(Yeşil Gazete, Internazionale)