DünyaManşet

İnsan Hakları İzleme Örgütü, “İsrail savaş suçu işledi”

0

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Gazze’ye yönelik saldırılarında BM okullarını vuran İsrail’i savaş suçu işlemekle suçladı. İsrail, bu saldırıyı soruşturacağını açıklamıştı.

19 bm okuluna saldırıNew York merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü, saha araştırmalarından toplanan kanıtlara ve yapılan mülakatlara dayalı kapsamlı bir rapor hazırladı. Rapora göre, İsrail’in, Gazze’ye yönelik 51 gün süren operasyonlarında 3 BM okuluna saldırı düzenlemesi savaş suçu kapsamına giriyor.Örgüt, raporunda, “İsrail’in Gazze’de evlerinden olan sivillerin sığındığı BM okullarını hedef alması savaş hukukunun ihlali anlamına gelen sayısız sivil ölüme sebep olmuştur” ifadelerini kullandı.

İnsan Hakları İzleme örgütü, 24 Temmuz’da Beyt Hanun’da, 30 Temmuz’da Cebaliye’de ve 3 Ağustos’ta Refah’ta hedef alınan BM okullarında 17’si çocuk 45 kişinin öldüğünü duyurdu. Örgüt, internet sitesindeki açıklamasında, İsrail’in bu saldırılar hakkında açtığı soruşturmaların güvenlirliğinden şüphe duyduğunu dile getirdi.Örgüt, İsrail’in daha önce güvenlilir soruşturma yürütemediğine dair örneklerin bulunduğunu da belirtti.

İsrail’den soruşturma kararı

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, İsrail Genelkurmay Başkanı Binyamin Benny Gatz’ın, Gazze saldırısı esnasında yaşanan “istisnai” durumlar için soruşturma açılması talimatı verdiği bildirildi.

İsrail ordusunun, Gazze Şeridi’nin Refah kentinde sığınmacıların bulunduğu Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu’na (UNRWA) ait bir okula 4 Ağustos’ta düzenlediği saldırıda 14 Filistinli hayatını kaybetmiş, 50’den fazla kişi yaralanmıştı.

İsrail aynı gün içinde ikinci kez saldırı düzenlemişti.

ABD yönetimi BM okuluna saldırıyı “utanç verici” olarak niteleyerek, saldırı karşısında “dehşete düştükleri” açıklamasında bulunmuştu.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Filistin’deki okula düzenlenen saldırının, uluslararası hukukun açıkça yeni bir ihlali olduğunu belirterek ”BM sığınakları güvenli alan olmalı, savaş alanı değil” ifadesini kullanmıştı.

(Al Jazeera Türkçe)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.