İnsan Hakları İzleme Örgütü, “IŞİD Tikrit’te yüzlerce askeri öldürdü”

İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch – HRW) Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün Haziran ayında Irak’ta 500’den fazla Irak ordusu askerini öldürdüğünü söyledi.

HRW, IŞİD’in 560 ile 770 arasında Irak askerini öldürmüş olabileceğini söylüyor.

2 ışid

Erbil’de gazetecilere konuşan HRW danışmanı Fred Abrahams bunun “IŞİD tarafından işlenmiş korkunç ve kitlesel kıyımlar” olduğunu söyledi ve ölümlerin “insanlığa karşı işlenen suçlar ” seviyesine yükseldiğini belirtti.
IŞİD Haziran ayı ortasında Camp Speicher’de yaklaşık 1700 askeri ve askeri personeli öldürdüğünü iddia etmişti.

IŞİD’in yayımladğı fotoğraflarda düzinelerce sivil giyimli erkek ıssız alanlarda açılmış hendeklerin içinde üzerlerine ateş açan IŞİD üyeleri tarafından öldürülürken görülüyordu.

Olaydan sonra askerlerin kayıp olarak kayda geçirilmesi ailelerin Bağdat’ta protestolar düzenleyerek isyan etmesiyle ve oğullarına ne olduğunu öğrenmek için yetkililer üzerinde baskı kurmasıyla sonuçlandı.

HRW, açıkladıkları son asker sayısının yeni elde ettikleri uydu fotoğraflarıyla, IŞİD üyelerinin yayımladıkları videolarla ve katliamdan kurtulan bir kişinin üçten fazla alanda ölümlerin gerçekleştiğini doğrulaması ile belirlendiğini söylediler.

New York merkezli HRW kanıtlar arttıkça ölen asker sayısının artabileceğini söyledi.

(BBC Türkçe)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

[COP29] Yeni taslak metin yayımlandı: 2035’e kadar 250 milyar dolar iklim finansmanı

COP29 Başkanlığı'nın yeni nihai taslak metninde gelişmekte olan ülkelere 2035'e kadar 250 milyar iklim finansmanı öngörülüyor. Ayrıca 1,3 trilyon dolar toplama yönünde daha geniş bir hedef belirleniyor.

[COP29] BAE’den Suudilere uyarı: ‘Fosil yakıtlarda uzaklaşma’ya itirazı sonlandırın

Bakü'de Suudi Arabistan'ın COP28'de mutabakat altına alınan 'fosil yakıtlardan uzaklaşma' taahhüdünün geri alınması çabaları, komşusu ve müttefiki, petrol ülkesi Birleşik Arap Emirliklerini bile kızdırdı.

ABD, zürafaları ‘tehlike altındaki türler yasası’ kapsamına alıyor

İklim krizi ve vücut parçalarından yapılan süs eşyalarına yoğun talep nedeniyle sayıları yüzde 77 oranında azalan zürafalarla ilgili girişimin kaçak avlanmayı azalması umuluyor.

Uluslararası Ceza Mahkemesi’nden Netanyahu hakkında tutuklama emri

UCM savaş suçu işledikleri gerekçesiyle İsrail Başbakanı Netanyahu, eski Savunma Bakanı Gallant ve Hamas liderlerinden Deyf'in yakalanmasına hükmetti.

Türkiye’de kömür yatırımlardan tamamen çıkan banka sayısı 4

Türkiye’nin en büyük 17 bankasından sadece dördünün kömür yatırımlarından tamamen çıkma kararı aldı. Temiz enerji projelerine yönelmeyi taahhüt eden banka sayısı ise 12.

EN ÇOK OKUNANLAR