ManşetTürkiye

İnsan faaliyetleri nedeniyle nesli tükenme tehlikesi altında olan Akdeniz foku Hatay’da görüntülendi

0

Türkiye kıyılarında yaşayan nesli tükenme tehlikesi altındaki Akdeniz foku, Hatay sahilinde görüntülendi.

Hatay Tabiatı Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Öğünç, “Akdeniz fokları 20’nci yüzyılın başına kadar bin birey sayısına sahipti ve serbestçe yaşamlarını sürdürüyorlardı. Ancak zamanla aşırı avlanma, yaşam alanları kaybı ve deniz ekosisteminin bozulması nedeniyle türün dünya dağılımı daraldı ve birey sayısı hızla azaldı” dedi.

‘Nesli tehlike altında bulunan türler içinde ilk sırada yer alıyor’

DHA’nın haberine göre; Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) son verilerine göre Akdeniz fokunun bugün dünyada sadece Yunanistan, Türkiye, Fas, Moritanya ve Maderia Adaları‘nda yaşamakta olduğunun ve dünya toplam nüfusu 700 kadar olduğunun tahmin edildiğini bildiren Abdullah Öğünç, “Akdeniz foku bütün dünyada nesli tehlike altında bulunan türler içinde ilk sırada yer alıyor. İnsan baskısı nedeniyle Akdeniz foku popülasyonları önceleri koloni şeklinde yaşamaktayken günümüzde ise birlikte bulunmak yerine çoğu zaman tek tek dolaşma ve yaşama şeklini seçmeye zorlanmışlardır” diyor.

Öğünç, Akdeniz foklarının sahillerde görülmesinin, ülkenin biyolojik çeşitliliği açısından önem arz ettiğini kaydederek, “Akdeniz foklarının ülkemizde popülasyonlarının devamlılığının sağlanması için özellikle yaşam alanlarının tahribinin önüne geçilmeli ve koruma çalışmaları yapılmalıdır. Akdeniz foklarının yuvaları, evleri kıyı mağaralarıdır. Türün üreme başarısını artırmak ve onlara evlerinde rahatsızlık vermemek için mağaralarına girilmemesi ve dalınmaması gerektiğini kuvvetle hatırlatıyoruz” diye konuştu.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.