İklim ve EnerjiManşet

İngiltere’nin en büyük güneş santraline onay çıktı

0
İngiltere’nin en büyük güneş enerjisi santrali unvanını taşıyacak olan Cleve Hill Solar Park projesi, geçtiğimiz hafta İngiltere Planlama Denetim Kurulu tarafından onaylandı. Londra’nın 96 kilometre güneydoğusunda bulunan Faversham bölgesinde kurulması planlanan Cleve Hill Solar Park, 880.000 güneş paneline ev sahipliği yapacak ve 350 MW enerji üretebilecek. Güneş enerjisi santralinin internet sitesindeki bilgilere göre bu enerji, 91.000 evin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek.
 
64 hektarlık alanda kurulacak olan Cleve Hill GES için 450 milyon sterlin yatırım yapılacak ve santral herhangi bir devlet teşviki almayacak. Cleve Hill GES’in inşa çalışmalarına önümüzdeki yılın başlarında başlanması ve 2023 yılına kadar elektrik üretimine başlaması planlanıyor. Santralin ülkenin karbon emisyonunu yılda 68,000 ton azaltacağı öngörülüyor.

Helen Whatley: Proje, bütün bir bölgenin doğasını yok edecek’

Cleve Hill Solar Park geliştiricilerinin söylediklerine göre bu santral, panelleri ve enerji depolama alanını içerisinde bulunduracak. Santralin İngiltere’nin 2050 yılına kadar karbon emisyonlarını sıfıra indirme hedefine ulaşabilmesi yolunda da büyük bir adım olacağı belirtiliyor. Proje, 50 MW sınırını bir hayli aştığı için Ulusal Önemli Altyapı Projeleri’ne dâhil olacak ve sıkı bir denetimden geçecek fakat bu santral hakkında parlamentodan farklı sesler de yükseliyor.

Parlamento üyesi Helen Whatley, bu güneş enerjisi santralinin inşa edileceği kırsal kesimi ‘sanayileştireceğini’ savunuyor. Whatley, konuyla ilgili şunları söyledi: “Burada sadece birkaç kırsal alandan bahsetmiyoruz; bu santral, kurulacağı alandaki bütün tabiatı yok edebilir. 2050 yılında sıfır karbon emisyonuna ulaşmamızı ben de istiyorum fakat yine de bu, ne pahasına olursa olsun düşüncesiyle yapılmamalı.” 

Cleve Hill temsilcisi Emily Marshall ise kaygılara karşılık“Santral, yoğun olarak tarımsal alan olarak kullanılan bölgedeki biyolojik çeşitliliği yine aynı alanda bulunan çayırlar ve ormanlık bölgeler ile birlikte artıracak” açıklamasında bulundu.
 
Ülkenin güneşte kurulu gücü 9.68GW’a ulaşmış durumda. Kapasitenin 2030 yılına kadar 27 GW’a ulaşması bekleniyor. 

You may also like

Comments

Comments are closed.