Dünya

İngiltere’de sendikalardan kemer sıkma programına tepki

0

İngiltere’de sendikalar ve muhalefet, hükümetin dün açıkladığı 130 milyar dolarlık kemer sıkma programına sert tepki gösterdi

Muhalefetteki İşçi Partisi, hükümetin bütçe açığını dizginlemek amacıyla gündeme getirdiği planı, ‘ekonomik değil ideolojik temelli, pervasız bir kumar’ olarak niteledi.

Muhalefetin gölge maliye bakanı Alan Johnson, “Bütçe açığını indirmemiz gerekiyor ama açıklanan önlemlerle, insanların geçim imkanlarıyla kumar oynanıyor. Paket, yavaş yavaş canlanan ekonomiyi nefessiz bırakacak” dedi.

Kesintileri protesto için başkent Londra’da bin kadar kişinin katıldığı bir gösteri düzenlendi. Göstericiler, hükümetin faturayı, milyarlarca dolarlık paketlerle kurtarılan bankalara ödettirilmesi gerektiğini savundular.

Bazı sendikalar Fransa’da emeklilik reformunun protesto edildiği gösterilere benzer eylemler düzenlenmesi çağrısında bulundu.

‘Kesintiler zorunlu’

Bununla birlikte, İngiltere Sanayiciler Konfederasyonu CBI, kesintilerin zaruri olduğunu savundu.

Kemer sıkma programı çerçevesinde birçok dairenin bütçesi dörtte bir oranında kesilecek.

Kesintiler nedeniyle dört yıl içinde yarım milyona yakın kamu çalışanının işini kaybetmesi bekleniyor.

Maliye Bakanı George Osborne, dün parlamentoda kesinti programını sunarken, önlemlerin İngiltere’yi iflastan kurtaracağını söylemiş, yıllardır biriken borç yükünün faturasıyla yüzleştiklerini belirtmişti. Bakan, “Ancak, bu yolla, ailelerin ve zayıf olanın korunduğu, rekabetçi bir ekonominin temellerini atabilibiriz” demişti. (BBC)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.