DünyaManşet

İngiltere’de geç kalan yüzleşme: Sömürgecilerin heykelleri kaldırılıyor

0

ABD‘de polis tarafından boğularak öldürülen siyah vatandaş George Floyd‘un ardından tüm dünyayı saran ırkçılık karşıtı eylemler, İngiltere‘nin çeşitli kentlerinde kolonyal dönem güzellemesi yapan sömürgeci heykellerinin bir bir kaldırılmasını beraberinde getiriyor.

Geçen pazar Bristol kentinde 17. yüzyılda yaşamış köle taciri Edward Colston‘un heykeli devrilip nehre atılırken dün de Oxford‘da binlerce kişi emperyalist sömürgeci Cecil Rhodes‘un heykelinin kaldırılması için eylem yaptı. Eylemciler, George Floyd anısına 8 dakika 46 saniye saygı duruşunda bulunduktan sonra, heykelin kaldırılması için slogan attı.

Miligan’ın heykeli kaldırıldı

Öte yandan dün de, 18. yüzyılda yaşayan İskoç köle sahibi ve tüccar Robert Milligan‘ın West India Quay bölgesindeki Londra Müzesi (Docklands) binasının önünde duran heykeli kaldırıldı. Heykelin bulunduğu alanın sahibi Canal ve River Vakfı‘nın, heykellerin kaldırılması için düzenlenen imza kampanyasına destek vermesiyle birlikte söküm işlemine geçildi. Heykel, izleyenlerin tezahüratları eşliğinde vinçle yere indirilerek götürüldü.

Sökümden önce Müze’nin Twitter hesabından yapılan açıklamada heykelin, üzerine Black Lives Matters (Siyahların Hayatları Değerlidir) yazılı bir pankart asılmiş ve yüzü örtülmüş fotoğrafı paylaşılmış ve “Heykel halihazırda bir protesto objesine dönüştürülmüştür, orada durduğu sürece protestoların sürmesi gerektiğinie inanıyoruz” denilmişti.

Londra’da kölelikle ilişkili tüm heykeller gözden geçirilecek

Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan da kentte kölecilikle ilişkilendirilebilecek tüm heykellerin gözden geçirilmesi talimatı verdi. 

Londra’nın kölecilik tarihini, “rahatsız edici bir gerçeklik” sözleriyle tanımlayan Khan, adları köle ticareti ve köle çalıştırmayla ilişkilendirilen kişilerin heykellerinin ve bu kişilere ait sokak isimlerinin kaldırılması gerektiğini söyledi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.