ManşetDünya

Bristol’da ırkçılık karşıtı eylem: Köle tacirinin heykeli devrilerek nehre atıldı

0

ABD’de George Floyd isimli siyah vatandaşın polis tarafından gözaltına alındığı sırada boğularak öldürülmesinin ardından polis şiddetine ve ırkçılığa karşı Birleşik Krallık’ta başlayan gösteriler tarihi bir ana ev sahipliği yaptı.

Eylemler sırasında Bristol’da yer alan 17’nci yüzyılda köle ticareti yapan Edward Colston’un heykeli devrilerek eylemcilerin tezahüratları eşliğinde nehre atıldı.

Heykelin kaldırılması için 11 bin imza

Royal African Company’nin bir parçası olan Colston, 1672 yılından 1689 yılına 100 binden fazla köleyi Batı Afrika’dan Karayiplere taşımıştı. Bu yolculuklar sırasında 20 binden fazla kişi sıkışık yolculuklardaki hijyen eksikliğinden dolayı hayatını kaybetmiş ve vücutları denize atılmıştı.

Aynı zamanda Bristol limanı da bir asırdan fazla bir süre için transatlantik köle ticaretinde kilit rol oynuyordu. 2018 yılında, 1895’te inşa edilen bronz heykelin kaldırılması için düzenlenen bir imza kampanyasına 11 bin kişi destek vermişti.

Heykelin kaldırıldığı yere eylemciler protestolarda taşıdıkları içlerinde ırkçılık karşıtı sloganların yer aldığı pankartları ve afişleri yerleştirdi.

Ülke genelinde protestolar

“Siyahların hayatı önemlidir”, “İngiltere masum değil” sloganları eşliğinde bir araya gelen protestocular Londra’nın yanı sıra Bristol ile İskoçya’nın başkenti Edinburg kentlerinde eylemler düzenledi.

Londra polisi, dün başkentte yapılan gösteride 29 kişinin gözaltına alındığını, çıkan olaylarda 14 polisin yaralandığını duyurdu.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.