Ekonomi

İngiltere ve Portekiz’de bankalara Moody’s darbesi

0

Uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody’s, İngiltere’de 12, Portekiz’de ise 9 banka ve finans kurumunun kredi notlarını indirdi.

Moody’s İngiliz şirketlerle ilgili kararının gerekçesini açıklarken “Eğer bu kuruluşlar riske girerse, hükümetten destek alma olasılıkları azalıyor.” dedi.

Ancak yalnızca küçük kuruluşların iflasına izin verileceği inancı ve kararın bankacılık sisteminin genel gücüne dair bir yargı içermediği de özellikle vurgulandı.

Kredi notu indirilen kuruluşlar arasında İngiltere’nin en büyük dört bankasından ikisi, 2008 krizi sırasında yüzde 80’den fazlası kamulaştırılan RBS ile yüzde 40 hissesi devlete geçen Lloyds da var.

Moody’s, RBS’in kredi notunu iki, Lloyds TSB’nin notunu ise bir derece indirdi. İspanyol bankası Santander’in İngiltere kolunun notu da bir derece indi.

İngiltere Maliye Bakanı George Osborne karara, hükümetinin iflasa karşı bankalara açık çek verme politikasından vazgeçeceği izleniminin yol açtığını söyledi.

George Osborne “İnsanlar bana ‘Gelecekte İngiltere’nin ve İngiliz vergi mükelleflerinin bankaları kurtarmasını nasıl engelleyeceksin’ diye soruyorlar. Bizim hükümetimiz bunun için adımlar atıyor. Bu yüzden de kredi kuruluşları ve diğerleri ‘O zaman bankalar kendilerini kurtarabileceklerini göstersin’ diyorlar.” diye konuştu.

İngiliz bankalarının sermaye durumlarının şu anda iyi olduğuna inandığını da dile getiren Osborne, “Euro bölgesindeki bazı bankaların halen karşı karşıya olduğu sorunları yaşamıyorlar.” dedi.

Investec Varlık Yönetimi’nden piyasa uzmanı Max King kararı “İnsanlar İngiltere bankacılık sektörü hakkında biraz paranoyaklaşmaya başladı” diye değerlendirdi.

“Oysa bu bankalardaki kamu borcu ve devalüasyon riski, Avrupa’nın kalanına kıyasla daha az. İrlanda’ya verilmiş borçlar var ama o da bu krizde elinden gelenin en iyisini yaptığı izlenimi veren bir euro bölgesi ülkesi.”

Ancak yine de Londra borsalarında sabah seansında RBS ve Lloyds hisseleri yüzde 3,5 değer kaybetti.

RBS adına yapılan açıklamada kararın bankadaki yeni reformlar dikkate alınmadan verilmiş olmasından hayal kırıklığı duyulduğu belirtildi.

Ancak “Hükümetin bankacılık sektörüne verdiği üstü kapalı desteğin çekilmesi de sektörün yeniden kendi ayakları üstünde durması yolunda önemli ve gerekli bir adımdır.” denildi.

Lloyds bankası ise piyasaların Moody’s kararını doğru değerlendireceğini ve bankanın borç faizlerinin fazla etkilenmeyeceğini söyledi.

Portekiz’deki gerekçe

Moody’s dokuz Portekiz bankasının kredi notunu düşürürken ise mali zayıflıkları gerekçe gösterdi.

Bunlar arasında Caixa Geral de Depositos, Banco Comercial Portugues, Banco Espirito Santo, Banco BPI, Banco Santander Totta ve Caixa Economica Montepio Geral de var.

Derecelendirme kuruluşu, Portekiz’de ekonomik büyüme beklentisi düşük olduğu ve kemer sıkma önlemleri alındığı için, ayrıca toplu kredi bulamamaktan kaynaklanan nakit sıkıntısı yüzünden bu bankaların iç varlık kalitesinde kötüleşme beklediğini söyledi.

Moody’s güveni yeniden tesis etmek için sermayelerin artırılmasını ve borcun azaltılmasını tavsiye etti ancak bu planların da uygulamada ciddi sorunlarla karşı karşıya kalacağına inandıklarını belirtti.

Kuruluş Temmuz ayında Portekiz’in notunu Ba2’ye indirmiş, ekonomik görünümü de ‘negatif’e çevirmişti.

Bu yıl Avrupa’dan 78 milyar euro destek alan Portekiz, resesyondan çıkmaya çabalıyor.

(BBC)

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.