EnerjiManşet

İngiltere nükleer santral kararını erteledi

0

İngiltere hükümeti ülkede 20 yıl sonra inşa edilecek ilk nükleer santralla ilgili anlaşmayı imzalamayı son anda erteledi.

85

Somerset’te inşa edilecek ve maliyeti 18 milyar sterlini bulacak (yaklaşık 23,5 milyar dolar) Hinkley Point nükleer enerji santrali ile ilgili anlaşma dün imzalanacaktı. Ancak İngiltere’nin iş dünyasından sorumlu yeni bakanı Greg Clark dün gece santralle ilgili nihai kararı sonbahara bıraktığını açıkladı. Greg Clark, projeyi, desteklemekten önce dikkatlice incelemek istediğini söyledi.

İngiltere Hükümet Sözcüsü ise bakanların proje ile ilgili tereddütleri olduğu yönündeki haberleri yalanladı.

Çevreciler karşıydı

İngiltere hükümeti daha önce, santralin ülkeyi düşük karbonlu enerji üretimine taşıyacağını ve gelecek kuşakların daha ucuz enerji kullanmasını sağlayacağını savunmuştu.

Projeye karşı çıkanların bazıları verilen fiyat garantisinin, gelecekte elektrik faturalarının artacağı anlamına geldiğini vurgulamış; çevreciler de nükleer atıklar ve maliyet konusunda kaygıları ve itirazları olduğunu söylemişlerdi.

Santrali inşa edecek ve finansmanın üçte ikisini sağlayacak Fransız enerji şirketi EDF dünkü yönetim kurulu toplantısında 7’ye karşı 10 oyla projeye onay vermişti.

Yönetim kurulu üyelerinden biri ise projenin şirketi maddi açıdan zor durumda bırakacağını vurgulayarak istifa etmişti.

EDF Yönetim Kurulu Başkanı Vincent de Rivaz’ın son gelişmeler sonrası bugünkü İngiltere gezisini iptal ettiği bildiriliyor.

 

(BBC Türkçe)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.