DünyaManşet

İngiltere ile AB Brexit sonrası metinde uzlaşmaya vardı

0

Avrupa Birliği ve İngiltere arasında Brexit sürecinin tamamlanmasının ardından Londra ile Brüksel arasındaki siyasi ve ticari ilişkileri belirleyecek taslak metin üzerinde uzlaşı sağlandı.
Brüksel temaslarının ardından Londra’ya dönen İngiltere Başbakanı May, Avam Kamarası’nda yaptığı konuşmada, ‘siyasi deklarasyon’ olarak da anılan anlaşmayla ilgili İngiliz milletvekillerini bilgilendirdi.

Muhalefetin sert eleştirilerine neden olan Theresa May, konuşması sırasında 26 sayfadan oluşan anlaşma kapsamında Brexit sonrasında Birleşik Krallık-AB serbest ticaret bölgesi kurulması konusunda Brüksel ile mutabakata vardıklarını belirtti.

İngiliz Başbakan ayrıca, anlaşmanın İngiltere’nin nisan 2019’dan itibaren diğer AB üyesi ülkelerle bağımsız ticaret anlaşmaları yapmasına olanak sağlayacağını da dile getirdi.

Konuşmasında Brüksel – Londra hattında üzerinde anlaşmaya varılamayan sorunlu maddelerden biri olarak görülen ‘Avrupa Adalet Divanı’nın rolü’ne de değinen May, olası anlaşmazlıklarda nihai karar mercisinin AB’nin en yüksek mahkemesinin olabileceğine işaret etti.

Ancak bu durumun Brexit savunucularının tepkisini çekeceği belirtiliyor.

Yine İngiltere Başbakanı, Brexit süreci tamamlanana kadar AB ve İngiltere vatandaşlarının karşılıklı serbest dolaşım hakkına sahip olacağını kaydetti.

 

(Euronews)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.